Ronnie Freriks met zijn medailles. Foto: Frank Vinkenvleugel
Ronnie Freriks met zijn medailles. Foto: Frank Vinkenvleugel

‘Zo trots als een pauw’

Sport

Ronnie Freriks Nederlands kampioen eerste klasse driebanden

Door Waltraud Wensink

AALTEN/DINXPERLO - Dinxperloër Ronnie Freriks (nu woonachtig in Aalten) mag zich in de eerste klasse driebanden klein Nederlands Kampioen noemen. In het weekeind van 18 tot 20 maart wist hij in Roosendaal de titel op zijn naam te zetten en is zoals hij zelf aangeeft ‘zo trots als een pauw’.

Ronnie Freriks (45) biljart al vanaf zijn zestiende levensjaar en heeft nog niet eerder een persoonlijk kampioenschap gewonnen. Ronnie: ”We hadden al wel eerder in teamverband, bij biljartvereniging BVV ‘75, gewonnen maar zo lang als ik biljart nog niet eerder een persoonlijke titel op mijn naam weten te zetten. Maar je weet het nooit. Je doet mee, gaat voor het kampioenschap en hoopt uiteindelijk dat het goed gaat. Nu liep het als een trein en ben ik trots op deze mooie titel.” Niet alleen Ronnie is trots maar ook zijn pa die hem het tijdens de finale van het kampioenschap heeft bijgestaan. ”Hij is het hele weekeind met mij mee geweest naar Roosendaal. We zaten in een hotel op loopafstand van de plek waar het kampioenschap plaatsvond. Pa vond het ook prachtig, hij kon het nog net drooghouden toen ik Nederlands Kampioen werd”, zegt Ronnie.

Volwassener geworden
Ronnie toont zich een ware ambassadeur van het biljarten en zet regelmatig berichten op Facebook en ook bij de lokale radio gaat hij graag langs om hierover te vertellen. Hij moest aan diverse voorrondes meedoen om zich te kwalificeren en zich te plaatsen voor de districtsfinale. Mensen die in het biljartwereldje zitten weten dan precies waar hij het over heeft. Het mooie is dat hij er professioneel over spreekt en aangeeft dat het een serieuze zaak is en dat men het niet moet onderschatten. Het biljarten, wat lang geleden een ‘café-imago’ had, is allang verleden tijd. Ronnie: ”Je moet het allemaal zelf doen. Een goede kampioen mag best een keer verliezen maar op het juiste moment moet het wel lukken. In al de jaren dat ik biljart, ben ik gegroeid en ‘volwassener’ geworden. Voorheen kon ik me nog wel eens opwinden als iets niet liep zoals ik dat wilde, maar dat is nu een stuk minder geworden. Dan biljart je ook beter. Je moet van je eigen kracht uitgaan en zorgen dat je goed in vorm bent die dag. Ik vergelijk het driebanden ook nog wel eens met een soort van wiskunde op de biljarttafel. Daar was ik op school eerder niet zo’n held in maar ook bij biljarten moet je vooruit denken en een soort van berekening maken waar de ballen terecht zullen komen. Natuurlijk is het ook fijn dat de tegenstander mist, maar uiteindelijk ben je zelf degene die het moet doen.”

Mooie medaille en eeuwige roem
Ronnie kreeg een mooie medaille en eeuwige roem. ”Dat laatste vind ik het belangrijkst, dat is voor mij de kers op de taart en dat smaakt naar meer”, lacht Ronnie. “Het feit dat ik Nederlands Kampioen ben gaat de boeken in en dat pakt me niemand meer af. De eindstand van de wedstrijd heb ik mooi ingelijst en eigenlijk ben ik me al weer aan het voorbereiden op een volgend kampioenschap, ’driebanden groot’, wie weet lukt het me nog eens”. Ronnie heeft al een goede keu gezien maar die is aardig aan de prijs, dus sponsoren zijn meer dan welkom. De reis naar de kampioenschappen, het hotel, eten en drinken, materiaal, dat moet hij tot nu toe allemaal zelf bekostigen. Nu hij eenmaal deze mooie titel op zijn naam heeft zijn sponsoren meer dan welkom.  

Ronnie Freriks, uitslagen en medaille. Foto: Frank Vinkenvleugel