60. Rosanna - Toto
60. Rosanna - Toto

Rosanna – Toto (1982)

Feestje!

Afgelopen vrijdag, 1 april, vierde ik mijn 54ste verjaardag. Voor de 70 plussers ben ik nog een jonkie, voor een tiener een oude zak. Het is maar hoe je hier invulling aan geeft. Af en toe voel ik mij oud, dan werkt het lichaam niet echt mee, maar meestal voel ik mij jong. Muziek helpt daarbij en dat doet het al jaren. Zoals wel eens eerder aangegeven begon die liefde voor muziek ergens halverwege de jaren zeventig met 1976 als echt startpunt. Door de jaren heen heb ik een aardige collectie cd's verzameld, behoorlijk wat live concerten bezocht en daarbij lees ik elke dag over muziek.

Tot mijn favoriete acts behoren The Beatles, Pink Floyd en Toto. Daarnaast kan ik nog een hele lijst met namen noemen, zoals de Rolling Stones, U2, Eagles, Coldplay, Porcupine Tree, Steven Wilson, Journey, Genesis, Golden Earring, Marillion, ABBA, ga zo maar door. Toto noem ik wel eens gekscherend 'mijn bandje'. Het is de band die ik het vaakst live heb gezien en waar ik elke keer met plezier naar kan luisteren. Niet dat ik alles even geweldig vind, maar het meeste wel. Vorige week was het 40 jaar geleden dat de hit 'Rosanna' uitkwam en deze week is het 40 jaar geleden, dat Toto het succesvolste album uitbracht, het veelvuldig geprezen en onderscheiden 'IV'.

Waarom raakt iets je wel en iets anders niet? Bij mij is variatie in de muziek belangrijk, zang misschien wel het belangrijkste, maar zeker ook de melodie. En dit is ook weer allemaal persoonlijk, want ik weet dat Toto ook door veel mensen gehaat wordt. Wat een verschrikkelijk woord trouwens…en hoe kun je bepaalde muziek haten? Je vindt het mooi… of niet. Zo eenvoudig zou het volgens mij moeten zijn!

'Rosanna' is een power rock song. Het drumintro van wijlen Jeff Porcaro is legendarisch, pakkend ritme en mooie zanglijnen van gitarist Steve Lukather en leadzanger Bobby Kimball. Het geïmproviseerde laatste deel maakt het nummer af en geeft de kwaliteiten van deze groep sessiemuzikanten duidelijk weer. 

De openingszin vind ik al mooi, als je dat richting je geliefde kunt zeggen, dan zit het wel goed, 'All I Wanna Do When I Wake Up In The Morning Is See Your Eyes', of deze, die geeft mij hetzelfde gevoel, 'I Can See Your Face Still Shining Through The Window On The Other Side'. Ik hou van dit nummer, dat mijn eerste echte kennismaking was met Toto…mijn bandje!