Molen De Engel in Varsseveld. Foto: Jos Betting

Molen De Engel in Varsseveld. Foto: Jos Betting

Wereldrecordpoging molendraaien

REGIO - Op zaterdag 9 april doen molenaars uit het hele land mee aan de wereldrecordpoging zoveel mogelijk molens tegelijk te laten draaien. Door heel Nederland zullen molenaars op deze ochtend hun authentieke machines aanzwengelen. Alle molenaars die aangesloten zijn bij het Gilde van Vrijwillige Molenaars zijn opgeroepen om hun molen te laten draaien. Het Gilde van Vrijwillige Molenaars viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag; de recordpoging is één van de feestelijkheden die bij het vijftig jarig jubileum hoort. 

Door Dinès Quist

Iedereen die een kijkje wil nemen in een draaienede molen is op deze dag welkom. De molenaars leiden de bezoekers rond en zullen uitleg geven over de werking van hun molen. Van de 1200 molens die ons land telt, zullen sowieso 700 draaivaardige molens hun wieken in de wind slaan tijdens de recordpoging. Al deze molens draaien tussen 11.00 uur en 12.00 uur gelijktijdig. Als de teller hoog genoeg oploopt, heeft Nederland er een wereldrecord bij. 

2022 Het Jaar van de Molenaar
Het jaar 2022 is uitgeroepen tot ‘Jaar van de Molenaar’. Het hele jaar door zijn er activiteiten en evenementen rondom de molens in heel Nederland. Elke provincie heeft een maand toegewezen gekregen waarin er festiviteiten georganiseerd worden rondom de molens. Hiermee vraagt het Gilde van Vrijwillige Molenaars aandacht voor het 50-jarig jubileum. Gelderland is in december aan de beurt en heeft als eindmanifest een feestelijke molenaarsbijeenkomst in het Openlucht Museum.
De naam Gilde van Vrijwillige Molenaars zegt het al; het draaien van de molen is veelal vrijwilligerswerk. “Vrijwilligers zijn essentieel in de molenwereld, zonder hen zou het oeroude ambacht ‘molenaar’ verloren gaan,” vertelt jubileumcommissielid en molenaar Jos Betting. “Bovendien worden de iconische machines die Nederland representeren door vrijwilligers in stand gehouden. Zo blijft het Hollandse landschapsbeeld overeind en een stukje cultuur bewaard.”
"Dit prachtige ambacht mag niet verloren gaan.”, vertelt molenaar Jos, "Daarom leidt het Gilde van Vrijwillige Molenaars al sinds 1972 mensen op tot molenaar. In de afgelopen 50 jaar behaalden 1500 molenaars hun molenaarsdiploma. Jonge aanwas is meer dan welkom om de molens ook in de toekomst vitaal te houden. Hoewel het ambacht al een paar honderd jaar oud is, is het ook voor jongeren een mooie uitdaging om de krachtige historische machines met hun knarsende raderen in werking te zetten op de kracht van de wind. Niet voor niets heeft het ‘Ambacht van Molenaar' de erkenning door UNESCO gekregen als immaterieel erfgoed.”


vrijwilligemolenaars.nl