Bert ten Dolle zwaait af na 47 dienstjaren. Foto: Karin Stronks

Bert ten Dolle zwaait af na 47 dienstjaren. Foto: Karin Stronks

Na 47 dienstjaren met pensioen

Maatschappij

AALTEN – Er is één man aanwezig op de receptie bij Dago Autogroep, ver na zessen. Een krat met spullen staat op de grond. Bert ten Dolle (65) is zijn werkplek aan het opruimen. Hij kijkt nog een keer rond. “Ja het is bizar. Overmorgen neem ik afscheid van m’n collega’s en van de klanten. Na 47 jaar… Het is gewoon een heel leven… Mijn vrouw Gonnie heeft al gezegd; ‘Nu kan Bert zijn werkschoenen omruilen voor klompen’…”

Door Karin Stronks

Bert is zeventien als hij de schoolbanken omruilt voor een baan in het magazijn bij Auto Langwerden, Henk Langwerden heeft hem aangenomen. Hij houdt zich bezig met voorraadbeheer, het bestellen van onderdelen voor de werkplaats. “Ik kwam van de Havo en wist niets van auto’s. Heb me in de praktijk veel aangeleerd. Er waren nog geen computers, we werkten nog met kaartjes.” In 1988 neemt Rob Langwerden de zaak van zijn vader over. 

In de jaren ’90 komen er computers. “Ook daar moesten we aan wennen, het was pionieren.” Bert leert veel over de techniek, fungeert als tussenpersoon tussen collega’s in de werkplaats en de klanten. In 2000 wordt het pand aan de Varsseveldsestraatweg in gebruik genomen. “Dat waren gouden tijden. Vier, vijf man op de receptie en 21 monteurs werkten in de werkplaats. We hadden soms wachttijden van vijf, zes weken.” 

Bert heeft tijdelijk de werkplaats aangestuurd. Later stroomt hij door naar een baan op de receptie. Helemaal zijn ding. Hij volgt diverse cursussen. Er verandert veel in de autowereld. Auto’s hebben minder vaak onderhoud nodig, elektronica doet zijn intrede. Bert: “Als mensen met storingen komen wordt eerst de laptop aangesloten. Dan is precies te zien wat er aan de hand is.” Het bedrijf wordt in 2008 overgenomen door Autobedrijf Dago met eigenaren Frank en Richard Smees. Momenteel werken er zo’n elf mensen als monteur en drie receptionisten. 

Het werk op de receptie is de passie van Bert. “Met mensen omgaan vind ik super leuk, heb graag mensen om me heen. Je krijgt een band met veel vaste klanten. Je bent een tussenpersoon, je hebt te maken met collega’s, de monteurs, magazijnmedewerkers en de klant. Mooi werk!” Op de vraag wat nou de grootste verandering is geweest in zijn werkomgeving antwoordt Bert: “Ik denk de intrede van dieselmotoren in 1977. Volkswagen Golf diesel als eerste, later ook de andere types. En nu, 45 jaar later, is de diesel bijna taboe geworden.” 

Ook het introduceren van de katalysator, in 1986, is een grote verandering geweest volgens Bert. Hij zegt nadenkend: “En nu is steeds meer het elektrische rijden in opkomst. Ook best een grote verandering, vooral ook voor de monteurs.” 

Op 1 april neemt Bert afscheid van zijn werk, zijn passie en van zijn collega’s. Er is een receptie voor hem geregeld. Zal hij zich gaan vervelen? Bert: “Nee hoor. Ik ga eerst een half jaar niets doen. We gaan de goede tijd in, Gonnie en ik zijn van plan om er veel op uit te gaan met de camper. Bovendien hebben we twee dochters en drie kleinzonen. De jongens houden van voetballen en spelletjes doen met opa.” Bert kookt graag en heeft een Volkswagen Kever. “Ook een grote hobby van me! Er liggen thuis zat klusjes op me te wachten, dus ruil ik m’n werkschoenen in voor klompen! En we hebben een vakantie naar Egypte op de planning staan. Daarna zien we wel verder.”