Bernhard Reinke. Foto: Marco van Lochem

Bernhard Reinke. Foto: Marco van Lochem

Bernhard Reinke: ‘Er is iets speciaals aan de Achterhoek’

Muziek

DEHEURNE - Bernhard Reinke heeft een leven achter de rug waarin hij geprobeerd heeft er zoveel mogelijk uit te halen. Als muzikant bij verschillende grote namen in de Nederlandse muziekgeschiedenis heeft hij die ervaring opgedaan, waardoor hij nu nog steeds zijn liefde voor de muziek kan uiten. Als gitaarleraar, maar ook nog steeds als praktiserend muzikant.

Door Marco van Lochem

Liefde voor de natuur
We kijken uit over de landerijen achter het huis van Bernhard Reinke in de Heurne bij Dinxperlo. Reinke geeft aan dat hij geïnspireerd raakt door de natuur, in tegenstelling tot de mens. De mens is “leuk en interessant, maar ook ‘what you see is niet altijd what you get’”, aldus de bijna 70 jarige gitarist. “De natuur heeft nooit een dubbele agenda.” En daar krijgt hij een positief gevoel van. De oorsprong hiervan ligt in de tijd dat hij in Bunnik gewoond heeft, aan de rand van het natuurgebied Amelisweerd. In het bosrijke gebied heeft hij vele uurtjes doorgebracht en is zijn liefde voor de natuur gegroeid. Sinds 2009 woont hij met zijn partner in de Dinxperse Heurne en hij is erg positief over de inwoners van de Achterhoek. “Omdat er minder mensen wonen, ken je iedereen in je buurt en over het algemeen zijn de mensen hier relaxt.”

De eerste periode
De muzikaliteit heeft Reinke van zijn moeder, die klassiek piano speelde. Op jonge leeftijd kreeg hij op de lagere school dagelijks zangles en na het horen van ‘This Strange Effect’ van Dave Berry wist hij het zeker, “Ik wil gitaar spelen.” Luisterend naar Eric Clapton en Jimi Hendrix leerde Reinke hoe hij de gitaar moest bespelen, gitaarles heeft hij in deze periode niet gehad. De in 1952 in Utrecht geboren muzikant verhuisde naar Groningen, speelde samen met Herman Brood en Harry Muskee, en maakte deel uit van de band Phoney And The Hardcore. Na deze leuke en leerzame periode, was hij klaar met een vaste popband. Bernhard omschrijft het beeldend: “Een popband is net een voetbalelftal, het staat of valt met de sterspeler.” Het beperkte hem en hij wilde meer. “Ik was 27 jaar en wilde meer uit mijn gitaar halen”, aldus de gitarist. Hij klopte aan bij Wim Overgaauw en kreeg voor het eerst in zijn leven gitaarles. Volgens Overgaauw had hij een goede timing en muzikaliteit, maar zijn techniek had beperkingen. Via de blues ging de les richting de jazz en Reinke heeft drie maanden gestudeerd om die techniek onder de knie te krijgen.

Live optreden
In diverse samenstellingen heeft Bernhard veel opgetreden. De stijl was een combinatie van jazz met rock en pop. Hij geeft aan dat ze muziek maakten zonder zang en niet in één bepaalde stijl. “Ik wilde geen concessies doen voor de commercie”, aldus Reinke. Dat die stijl voor sommige bezoekers onduidelijk was, blijkt wel uit de vraag die hem na een optreden gesteld werd: ‘Mooie stukken, maar wat is dit voor een muziek?’ Het laatste optreden gaf Bernhard Reinke in de Dru in Ulft in 2012.

Lesgeven en componeren
Hij is nog steeds actief met muziek. Op maandag geeft hij muziekles, “Zeer inspirerend”, aldus Reinke. Hij is lesgeven gewend, want hij heeft 28 jaar les gegeven aan het conservatorium in Arnhem. Naast het lesgeven componeert hij ook muziek, die hij zelf opneemt en waarvoor hij video’s maakt. De stijl van de muziek is gevarieerd. De basis is blues, rock met jazzinvloeden, maar er zitten ook pop elementen in. In 2019 bracht hij het album ‘Paradise’ uit, waarop de uit Doetinchem afkomstige zanger Erik Hagelstein zijn medewerking heeft verleend. Sindsdien brengt hij regelmatig nieuwe muziek uit, wat allemaal via YouTube te zien en te horen is.

Toekomst
Het kriebelt nog altijd bij Reinke. “Als ze voor mij tien optredens regelen, mij halen en brengen, dan stap ik zonder twijfel weer het podium op. Ik mis het wel en een band heb ik zonder veel problemen zo geregeld. Er is niets mooiers dan een live optreden,” zo geeft hij aan. “Het geeft energie, is sprankelend.” Mocht dit niet gebeuren, dan is er ook geen ruimte voor teleurstelling. “Ik ben tevreden met mijn leven, no regrets”, aldus Bernhard Reinke.