Johan Scholl leert een vluchtelinge uit Oekraïne fietsen. Foto: PR

Johan Scholl leert een vluchtelinge uit Oekraïne fietsen. Foto: PR

Meteen leren fietsen en het liefst aan het werk

Maatschappij

DINXPERLO/AALTEN - Iedere ochtend op werkdagen kunnen de Oekraïense vluchtelingen terecht in de inloopuren in het Kulturhus in Dinxperlo en de Zuiderkerk in Aalten. Daar is de drukte wisselend.

Edith Hulzink van Figulus: “Als er nieuwe mensen aangekomen zijn, dan komen ze zeker naar ons toe. Even praten met een tolk en de formele zaken regelen. Ook komen er snel vragen over school voor de kinderen en de mogelijkheden om te kunnen werken. Na een aantal dagen komen ze minder vaak. De meeste Oekraïners vinden hun eigen weg, ze maken gebruik van het sociale netwerk van de gastgezinnen.” 

Dit beeld wordt bevestigd op zaterdagochtend. Van de ruim 70 vluchtelingen die inmiddels een plekje hebben gevonden in Aalten, Bredevoort en Dinxperlo zijn er zes op de fietslessen van Johan Scholl afgekomen. Veel anderen beheersen het fietsen al of leren het met behulp van de gastgezinnen. Ze zien veel Nederlanders fietsen en willen zich daarbij graag aanpassen. En dankzij de sociale netwerken, aangevuld met leenfietsen van Harm Takke, kunnen tot nu toe alle Oekraïners van een fiets worden voorzien. 

Intussen staat Johan Scholl weer klaar om aanwijzingen te geven. Hij houdt met een stok de fiets van Victoria (48) stevig vast, die nog naar evenwicht zoekt. Even verderop rijdt Sofia van vijftien al zelfstandig rondjes en ook Amir van zes fietst met zwier in de rondte. En dan te bedenken dat Amir pas deze ochtend voor het eerst op de fiets stapte. Johan Scholl geniet ervan. Hij heeft door de jaren veel mensen leren fietsen. Van zijn oud-leerlingen met een motorische beperking tot statushouders. 

Hij heeft een stappenplan gemaakt, want ook fietsen moet stap voor stap worden aangeleerd. Het zadel staat zo laag dat de ‘leerlingen’ snel de voeten op de grond kunnen zetten. Samih (37 jaar) kan al goed fietsen en helpt Johan met het fietsonderwijs. Hij spreekt goed Engels en hij vormt een prima koppel met Johan. 

Op de vraag hoe het met hem gaat wil hij gelijk graag kwijt dat ze een geweldig gastgezin hebben en dat de ontvangst warm is, maar zijn liefste wens is dat hij aan het werk kan gaan. Hij kijkt me aan: “Can you fix that for me and my wife?”