Fietsles voor Oekraïnse kinderen. Foto: PR

Fietsles voor Oekraïnse kinderen. Foto: PR

Hulpgoederen en onderwijs voor Oekraïense vluchtelingen

Maatschappij

AALTEN - De hulpactie voor Oekraïne komt al snel op gang na het uitbreken van de oorlog daar. Er worden goederen ingezameld en nu ook vluchtelingen opgevangen. Het depot, waar goederen worden verzameld, bij Beele is minder vaak open. “Het is pionieren” zegt Marianne te Linde van de Aaltense Uitdaging. “Eerst hadden de vrijwilligers hun handen vol aan het aannemen en sorteren van goederen voor Oekraïne en later met het verstrekken van spullen aan Oekraïense vluchtelingen die hier aankwamen en kleding nodig hadden. We hebben toen noodgedwongen de openingstijden verruimd.” 

Marianne is vanaf het begin betrokken bij de hulp aan Oekraïne. Samen methaar collega’s in Doetinchem en Winterswijk hoorde ze via Oekraïense contacten en van Achterhoekse bedrijven dat er hulp nodig was en dat de eerste vluchtelingen naar de Achterhoek onderweg waren. 

Afschalen openingstijden
“Maar nu we een paar weken verder zijn, merken we dat het veel minder druk is bij het depot van Beele. We horen van de vrijwilligers dat er soms heel stille uren zijn”, vult Dini Veerbeek van het Vrijwilligers Servicepunt van Figulus aan. ”Daarom gaan we ons aanpassen aan de openingstijden van het Dinxcenter. We zijn vanaf woensdag 30 maart open van maandag tot en met zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur, zowel in Dinxcenter als bij Beele. We hopen wel dat mensen medische en humanitaire hulpmiddelen blijven brengen. Graag verwijs ik nog een keer naar de website van de Aaltense Uitdaging. Daarop is te lezen welke spullen nodig zijn.”

Voor Jan van der Horst van Accentscholengroep is er van afschaling nog geen sprake. Hij heeft de afgelopen week veel werk moeten verzetten om de Oekraïense kinderen onderwijs te kunnen bieden. Maar het is gelukt. In het gebouw van Nieuw Hessen in Aalten is een lokaal geschikt gemaakt voor het onderwijs aan Oekraïense basisschoolleerlingen. Onder de Oekraïense vluchtelingen is een leerkracht die voor de klas gaat staan en Jan heeft via de aanmeldingen bij Figulus mensen bereid gevonden om ondersteuning te bieden. 

Jan: “Er zijn ervaren onderwijskrachten bij, dus de start voor de eerste elf leerlingen zal vast gaan lukken.” Op de vraag of er in Dinxperlo een aparte klas komt antwoordt Jan: “Nee, deze kinderen komen naar Aalten. Daarvoor hebben we een noaberschapsoplossing. Kinderopvang Zonnekinderen stelt een bus beschikbaar die gereden gaat worden door buurtbuschauffeurs. Ze kunnen ook kinderen uit de buurtschappen meenemen.”