Huisarts Gert Wielink bij een aantal portretten. Foto: Eigen foto

Huisarts Gert Wielink bij een aantal portretten. Foto: Eigen foto

De dokter maakt een foto

Algemeen

AALTEN – Dokter Gert Wielink uit Aalten heeft afscheid genomen van zijn patiënten. Deed hij zijn werk nog redelijk ‘in stilte’, zijn afscheid is indrukwekkend geworden en daar heeft de huisarts zelf voor gezorgd. Als hobby-fotograaf portretteerde hij mannelijke patiënten en maakte daar een heel bijzonder boekwerk van. De bekende uitdrukking : ‘Gelukkig hebben we de foto’s nog’ is hier zeker op zijn plaats.

Door Walter Hobelman

“Het hele project is eerlijk gezegd spontaan begonnen”, vertelt de huisarts. “Tijdens een fotocursus kreeg ik de opdracht om een portretfoto van iemand te maken. In mijn praktijk heb ik een fototoestel liggen dat ik gebruikte bij patiënten met een huidaandoening. Ik stuurde dan, voor overleg, de foto naar een dermatoloog. Voor mijn portretopdracht gebruikte ik dat toestel en vroeg aan mannen die bij mij op het spreekuur kwamen of ik een foto van hen mocht maken. Gewoon aan het eind van het lichamelijk onderzoek. Geen poespas, gewoon in twintig seconden een foto maken. Bijna iedereen die ik het vroeg zei spontaan ‘ja’.”

Gaandeweg ontstond het idee om de foto’s in een boek te plaatsen en dat boek, met de titel ‘ode’, is gepresenteerd tijdens de afscheidsreceptie van de huisarts. Het is een indrukwekkend boek. Honderd foto’s, paginagroot, zonder enige informatie over de persoon in kwestie. Het is een kijkboek dat tot de verbeelding spreekt.

“Het verhaal dat bij de geportretteerde hoort mag men als buitenstaander zelf verzinnen. Als huisarts leer je om naar het gezicht van mensen te kijken, want daarin is veel te zien. De gezichten van de mannen die ik heb gefotografeerd zijn erg divers. Het is goed ’oefenmateriaal’ voor collega huisartsen”, zegt Wielink lachend.

Zesendertig jaar is Wielink huisarts geweest in Aalten. Hij begon als waarnemer voor dokter Hartman en is nooit meer weggegaan. Op de vraag wat in die jaren de grootste verandering is geweest in zijn werk zegt hij stellig: ”De technologie.” Daarbij verwijst hij vooral naar de manier van documenteren en gegevens opslaan. “Dat heeft tot gevolg gehad dat de hele manier van werken in de praktijk anders is geworden en dat assistenten een andere taak kregen.”

Om alle patiënten de gelegenheid te geven om afscheid te nemen zijn drie dagen uitgetrokken. “Heel bewust, om groepsgewijs mensen te laten komen en de risico’s van corona zo klein mogelijk te houden. Dat was een schot in de roos. Ik heb de gelegenheid gehad om iedereen te woord te kunnen staan en ondertussen kon men een aantal foto’s bekijken in een kleine expositie. Er ging een soort geschiedenis aan mij voorbij die dagen.” Wielinks praktijk bestond uit ongeveer 2700 personen en op de vraag of hij ze allemaal wel eens gezien heeft in al die jaren zegt hij na enig nadenken: ”Ik denk dat er één persoon is geweest die ik nooit heb gezien in mijn praktijk. Ik wist waar hij woonde om dat ik zijn moeder had bezocht maar zelf is hij nooit geweest en ik niet bij hem.”

De coronaperiode vindt Wielink een lastige periode die het werk niet makkelijker heeft gemaakt. “Aanvankelijk was er natuurlijk veel onzekerheid en onduidelijkheid. Maar iedereen deed zijn best zich aan de regels te houden. In de loop van de tijd veranderde dat en dat maakte het werk niet altijd leuker. Nu, na twee jaar, durf ik wel te zeggen dat ik het allemaal een beetje ‘zat’ ben geworden. De rek is eruit. De medewerkers in onze praktijk hebben twee jaar lang op hun tenen gelopen en we hebben gelukkig weer zicht op een normalere praktijkvoering. Daar ben ik wel blij om.”

Tijd om rustig te gaan genieten van zijn pensioen is nog niet aan de orde. Wielink is als teamarts verbonden aan de wielerploeg Jumbo - Visma en reist de hele wereld over om de renners en personeel te begeleiden tijdens wedstrijden. “Dit weekend zit ik in België, later Luik-Bastenaken-Luik en de Dauphiné en in het najaar de ronde van Spanje. Het lijkt misschien hobby, maar het is een fantastische afwisseling en als ik bij het team ben dan is het natuurlijk wel gewoon mijn werk.”

Het boek ‘Ode’ is te koop bij boekhandel Messink en Prinsen in Aalten of bij Uitgever Fagus in IJzerlo en kost 30 euro.