Etend ontmoeten 2.0, zeer succesvol. Verzorgd door Alfa Accountants en vrijwilligers. Foto: PR
Etend ontmoeten 2.0, zeer succesvol. Verzorgd door Alfa Accountants en vrijwilligers. Foto: PR

Succesvolle herstart Etend Ontmoeten 2.0

Maatschappij

BREDEVOORT - Op donderdag 24 maart vond de eerste succesvolle herstart van Etend Ontmoeten 2.0 plaats in het Koppelhuis in Bredevoort. Dertig gasten genoten van een heerlijke én gezellige maaltijd klaargemaakt en uitgeserveerd door Alfa Accountants en Adviseurs in de Achterhoek. 

Door Marijke Verschoor-Boele

Etend Ontmoeten is een initiatief dat is opgezet door de kerken. Het is bedacht omdat veel mensen tegenwoordig niet meer over een sociaal netwerk beschikken wanneer ze alleen komen te staan of alleen zijn. Het initiatief startte enthousiast, maar door gebrek aan vrijwilligers was het niet meer vol te houden. Lieuwe Westerterp en Shyama, ook vrijwilliger bij Etend Ontmoeten, zijn daarom in gesprek gegaan met Dini Veerbeek, coördinator van het Vrijwilligers Service Punt van Figulus Welzijn. Zij betrok Marianne te Linde, manager van de Aaltense Uitdaging, er ook bij. Zo ontstond Etend Ontmoeten 2.0. 

Wat is 2.0?
Etend Ontmoeten 2.0 is een concept waarbij bedrijven, maatschappelijke organisaties of een vriendengroep hun betrokkenheid bij de samenleving kunnen tonen en bij toerbeurt een Etend Ontmoeten 2.0 avond organiseren voor inwoners van de gemeente Aalten. Een vaste groep vrijwilligers zorgt voor de basis, zoals de continuïteit en de ondersteuning. Zij zorgen ook voor de PR en het verwerken van de aanmeldingen. De bedrijven, vriendengroepen of verenigingen zorgen, indien nodig, voor vervoer, de ruimte en voor de maaltijd. Zij koken en serveren het eten uit.

Alfa Accountants en Adviseurs
Etend Ontmoeten 2.0 is gelijk met enthousiasme opgepakt door Alfa Accountants, cluster Achterhoek, waarvan Arjan Kruisselbrink directeur is. Dit bedrijf, met een locatie aan de Nijverheidsweg, is de uitdaging aangegaan om als eerste een échte Etend Ontmoeten 2.0 te organiseren. Op 22 november zou deze plaatsvinden, maar helaas gooiden de coronamaatregelen roet in het eten. André Wassink van Alfa heeft het initiatief samen met zijn collega’s weer opgepakt en donderdag 24 maart was het zover. “Doordat collega’s zelf een financiële bijdrage hebben geleverd kon Etend Ontmoeten 2.0 helemaal door Alfa Accountants aangeboden worden.” vertelt Arjan Kruisselbrink. ‘’ Iedereen wilde meewerken. Het is echt een super teamprestatie.”

Complicatie
Deze keer is gekozen om Etend Ontmoeten 2.0 te laten plaatsvinden in het Koppelhuis in Bredevoort. Alfa heeft het zich daarbij niet gemakkelijk gemaakt want in het Koppelhuis is geen grote keuken. “Gelukkig hebben we een collega met een horeca-achtergrond en veel goede en welwillende collega’s. Samen zijn we sterk”, lacht Arjan, “Daarnaast zijn de voorbereidingen voor het menu thuis gedaan. André Wassink woont hier vlakbij en het eten wordt bij hem thuis verzameld, verwarmd en afgemaakt.”

En dan komen de eerste genodigden. Enkelen zijn opgehaald door mensen van Alfa. De menukaarten worden aandachtig bestudeerd, sapjes worden uitgedeeld en de pannen met dampende soep worden binnengebracht. Na een welkomstwoord van Lieuwe Westerterp, die Alfa en zijn eigen team van vaste vrijwilligers bedankt, geeft hij het woord aan Arjan Kruisselbrink. Arjan vertelt wat over de geschiedenis van Alfa accountants. Het feit dat Alfa al 80 jaar bestaat en in de Tweede Wereldoorlog is opgericht als dekmantel om het verzet te helpen, maakt indruk.

Soep, kippenragout en trifle
Na een moment stilte wordt door de vrijwilligers en door collega’s van Alfa de soep opgediend. “Ik hou eigenlijk helemaal niet van champignons maar in deze champignonsoep zijn ze wel erg lekker”, vertelt een meneer. “Nou, maar ik had rundvleessoep en die was heerlijk”, reageert een mevrouw aan tafel. ”Weet u,” zegt een andere mevrouw, die zorgvuldig haar kopje helemaal leeg schraapt, ”Anders zit ik met een dienblad voor de televisie in mijn eentje en dat is echt niet zo gezellig hoor!” Dit wordt door iedereen aan tafel beaamd. “Ik kook niet elke dag. Te duur en dan neem ik maar een blikkie soep”, vertelt iemand anders. De sfeer is gezellig. Aan een andere tafel vertelt een mevrouw “Ik ken wel een paar mensen hier, maar zo leer ik meer mensen kennen en dat is leuk.”

Na de soep volgt het hoofdgerecht en de kippenragout gaat zelfs helemaal op! “Dat was heerlijk”, zegt een meneer terwijl hij zijn snor afveegt, “Dit moesten ze vaker doen!” Ondertussen worden in de keuken de kletskoppen verkruimeld en het dessert met trifle van rood fruit en griekse yoghurt met slagroom afgemaakt. Na een kopje koffie of thee met een heerlijke bonbon of kletskop gaat iedereen voldaan weer huiswaarts. “Voor herhaling vatbaar”, reageert Arjan Kruisselbrink, “Dit is een activiteit die we als Alfa misschien wel elk jaar een keer zouden willen doen. Dankbaar werk en ook nog eens leuk voor het teamgevoel. Trouwens, ik had het er thuis over en zoiets is ook leuk om met buurtvereniging of vrienden te doen.”

“Ik kom de volgende keer weer. Het was heerlijk en zo gezellig!” is de reactie van veel genodigden. 

Ook een keer mee-eten?
Mensen die een volgende keer gezellig willen aanschuiven of vrijwilligers die willen helpen bij de organisatie van Etend Ontmoeten 2.0 kunnen een mail sturen naar info@figulus-welzijn.nl of bellen met Figulus Aalten, tel. 0543-47 39 93 of Figulus Dinxperlo, tel. 0315- 65 52 82. Een bedrijf, vriendengroep of maatschappelijke organisatie die de uitdaging aan wil gaan om mee te werken aan Etend Ontmoeten 2.0 kan informatie opvragen bij Dini Veerbeek van Figulus Welzijn en bij Marianne te Linde, manager van de Aaltense Uitdaging. E-mail: info@aaltenseuitdaging.nl Tel: 06-1036 9385.