Inge de Wit. Foto: PR SKB

Inge de Wit. Foto: PR SKB

Samenwerking voor behoud goede zorg in de regio

Algemeen

WINTERSWIJK - Het zijn roerige tijden, met name in de zorg. Corona, plannen voor de centralisering van de spoedzorg, de komst van duizenden vluchtelingen, waarvan velen ook zorg nodig zullen hebben. Het zijn slechts enkele vraagstukken waar zorgverleners en bestuurders in de zorg zich het hoofd over breken. Inge de Wit, bestuurder van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix ziet geen beren op de weg. “Ik zie vooral ook prachtige kansen”, laat ze weten. “Door samen te werken met diverse zorgpartners kunnen we de zorg in de regio behouden”, is haar mening. “Daarom zijn we zijn nu bezig de banden met onder andere zorgorganisatie Marga Klompé aan te halen.”

Door Verona Westera

Er is veel onrust ontstaan toen minister Kuipers onlangs het ‘oude plan’ voor centralisatie van de spoedzorg weer van stal haalde. “Ik denk niet dat de spoedzorg hier weggehaald wordt”, is de mening van De Wit. “Mensen wonen in deze regio ver uit elkaar, er zijn relatief veel ouderen. Het is niet mogelijk om met spoedgevallen vele kilometers af te moeten leggen. Bovendien is hier in het SKB altijd, dag en nacht een arts in huis. Die arts moet er toch zijn en kan dan ook spoedgevallen op vangen, zoals dat ook nu gebeurt. Verder hebben we natuurlijk de huisartsenpost voor eerste opvang. De huisarts is het eerste loket bij een zorgvraag, daarom is ook intensieve samenwerking met de huisartsen belangrijk. Bovendien is het zo dat wanneer mensen al in een eerder stadium opgevangen en geholpen kunnen worden, ze waarschijnlijk niet op een spoedeisende hulp zullen komen. Daarbij kan ook gedacht worden aan investeren in preventie. Juist daarom is intensivering van de samenwerking met huisartsen en zorginstellingen als Marga Klompé van groot belang.”
Niet alleen worden nu gesprekken gevoerd met huisartsen en Marga Klompé, maar er zijn ook verkennende gesprekken gaande binnen het sociaal domein. Er wordt gesproken met partners in de Euregio, Medisch Spectrum Twente. En worden toekomstplannen besproken in de SAZ (Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen).

“We moeten als zorgverleners breed gebruik maken van elkaars expertise en onze krachten bundelen. Maak de organisatie van zorg werkelijk toekomstbestendig, waardoor goede zorg in de regio behouden kan blijven. We willen niet kijken wat er niet kan, maar komen met een gezamenlijk antwoord hoe de zorg wel georganiseerd kan worden.”

“Het plan van minister Kuipers is op veel punten gebaseerd op aannames, die voor deze regio niet op gaan”, aldus De Wit. “Daarom zijn we in samenwerking met onze zorgpartners bezig deze aannames te weerleggen.” Als voorbeeld noemt De Wit het tekort aan personeel. “Voor deze regio is er geen tekort aan goed ziekenhuispersoneel. Bovendien ervaar ik op de afdelingen een groot teamgevoel. Mensen in deze regio zijn bereid voor elkaar zorgen, dat geldt ook in grote mate voor onze zorgmedewerkers.”

Corona
Een andere uitdaging waar de zorg voor staat is corona. Ook in de Achterhoek is de uitval van zorgpersoneel vanwege coronabesmettingen groot. “Het SKB heeft niet zo’n grote uitvalpiek gehad als sommige andere ziekenhuizen. Maar natuurlijk zijn ook hier veel zieken, zo rond de 8,5%. Als er op een afdeling veel zieken zijn kan dat weer gevolgen hebben voor een andere afdeling. Zo was er veel uitval op de sterilisatieafdeling. Er is dan een tekort aan schone instrumenten, waardoor operaties uitgesteld moeten worden”, legt ze uit.

“Sommige bezoekers willen geen mondkapje meer dragen. Ze zijn het zat. Dat heeft tot heftige discussies geleid”, weet De Wit. “ Niemand draagt een mondkapje voor de lol, maar in een ziekenhuis werken we met kwetsbare mensen, anders zouden ze niet in het ziekenhuis zijn. Daarom draagt het zorgpersoneel in alle ruimtes waar ook patiënten of bezoekers kunnen zijn, een mondkapje. Dat wordt ook van iedereen die het ziekenhuis bezoekt gevraagd. Het is vervelend, maar we vragen om begrip.”
Het aantal coronabesmettingen is nog steeds hoog. “Ook het aantal ziekenhuisopnames neemt nog toe, niet op de ic, maar wel op de cohortafdeling, waar coronapatiënten bij elkaar liggen. Doordat de medewerkers beschermende maatregelen moeten treffen, wordt de zorg ook hierdoor belast”, legt De Wit uit.

Oekraïne
De oorlog in Oekraïne brengt alweer een nieuwe uitdaging. In de nabije toekomst wordt er een grote stroom vluchtelingen verwacht vanuit Oekraïne. “Ook onder deze vluchtelingen zullen mensen zijn die een behandeling nodig hebben”, weet De Wit. “Dat is nu nog niet aan de orde, maar gezamenlijk zijn we ons aan het voorbereiden in deze regio dat ook hier deze vluchtelingen de medische behandeling krijgen die ze nodig hebben.”