Koning Willem Alexander met Brielse schoolkinderen. Foto: PR

Koning Willem Alexander met Brielse schoolkinderen. Foto: PR

Vrijheid, alleen door verbondenheid, opening 1572 jaar in Brielle

Cultuur

BRIELLE - ‘Doe open de poort!’ staat overal te lezen op banieren in een feestelijk versierd Brielle. Op een zeer zonnige 24 maart werd hier het 1572 jaar geopend. Koning Willem Alexander was er, er was muziek, schoolkinderen met vlaggetjes, verkleed als geuzen, stonden langs de kant en er waren vertegenwoordigers van 42 gemeenten in Nederland die dit jaar samen 1572 vieren. Maar op de achtergrond speelde de oorlog in Oekraïne mee. De Oekraïense ambassadeur was eregast.

Door Jos Wessels

Op 1 april 1572 bevrijdden de Watergeuzen Brielle als eerste stad van de onderdrukkende Spanjaarden. ‘Op 1 april verloor Alva zijn bril’, leerden hele generaties schoolkinderen vroeger op school. Dit werd het begin van een lange en bewogen geschiedenis die uitmondde in een vrij Nederland. ‘Brielle, eersteling der vrijheid’ staat hier trots op de vlaggen. De geboorte van Nederland is het waard om gevierd te worden en de samenwerkende gemeenten doen dat onder leiding van burgemeester Rensen van Brielle, burgemeester Wienen van Haarlem en burgemeester Stapelkamp van Aalten. Tot de 42 deelnemende gemeenten behoren Aalten, Winterswijk en Oost Gelre. Hun vertegenwoordigers trokken deze dag samen op.

’s Middags kregen de deelnemers in de Catharijnekerk van Brielle een aantal lezingen aangeboden, afgewisseld met zang en dans van jonge artiesten waaronder Manou te Voortwis uit Winterswijk. Ook werd er een prachtig boek uitgegeven: Brieven van Willem van Oranje. In dit boek staat ook een brief van Willem van Oranje, gericht aan Dietrich van Bronckhorst, heer van Bredevoort. Het boek is te koop in de boekhandel.

Heel duidelijk in de Catharijnekerk werd dat vrijheid iets is waar iedereen dagelijks aan moet werken. Vrijheid lijkt iets vanzelfsprekends maar is alleen mogelijk als er verbondenheid is tussen de mensen: respect voor de ander ongeacht ras, geloof, achtergrond of overtuiging. Geen polarisatie, geen verbale agressie, niet in de eigen bubbel blijven hangen. Juist nu is in Europa te zien hoe fragiel vrijheid is. De parallellen tussen de strijd toen tegen de Spaanse agressie van Alva en de strijd nu tegen de Russische agressie van Poetin zijn talrijk. Kortom: de opening van het 1572-jaar was een feestelijke, zonnige dag, maar met een zeer serieuze ondertoon: geen vrijheid zonder verbondenheid tussen de mensen.

Van links af: Jos Wessels (Aalten), Peter Tenhagen (Winterswijk), Henk Jan Tannemaat (wethouder Winterwijk), Anton Stapelkamp (burgemeester Aalten), Ingrid Oonk (Aalten), Hans de Graaf (Aalten), Sandra Zieverdink (Oost Gelre). Foto: PR