Regisseur Pieter van Dijk (rechts) en Haidar Habash brachten het succesvolle ‘KRAS/Kerf’ op de planken. Foto: Jacqueline Obbink
Regisseur Pieter van Dijk (rechts) en Haidar Habash brachten het succesvolle ‘KRAS/Kerf’ op de planken. Foto: Jacqueline Obbink Jacqueline Obbink

Doek valt voor Gekkoo: ‘In afscheid nemen ben ik niet goed'

GAANDEREN/SILVOLDE – Stichting Gekkoo stopt per 1 april 2022, exact dertien jaar na de oprichting. Na lang wikken en wegen werd dit besluit genomen en moet oprichter Pieter van Dijk afscheid nemen. 

Door Josée Gruwel

“In afscheid nemen ben ik niet goed”, vertelt Pieter van Dijk terwijl hij in z’n eentje met een oude camper in Salamanca (Spanje) is. Maar het onvermijdelijke komt eraan: Gekkoo sluit de deuren, voorgoed. Er staan geen producties meer op stapel, er zijn geen leerlingen meer, geen docenten. Nadat de knoop was doorgehakt, is Van Dijk op reis gegaan, alleen, naar Zuid-Europa. Zes weken is hij onderweg. “Het is ook een reis naar binnen. Als ik thuis kom, heb ik zo’n vijfduizend kilometer gereden, maar van binnen heb ik minstens zoveel kilometers gemaakt. Het loslaten doet veel met me, het heeft meer impact dan ik had verwacht.”

Als hij terugdenkt aan de positieve, persoonlijke ontwikkeling van de kinderen die in zijn theater kwamen, wordt hij blij. Maar als hij nu aan zichzelf denkt, slaat de twijfel toe. De hamvraag is: wat gaat hij met zijn werkzame leven doen, waar zit zijn vuur, zijn passie? En: hoe houdt hij als hij dat vuur heeft ontdekt zichzelf aan de gang? Hij is goed in alleen spelen en in het werken in een kleine setting. Dat bewees hij vlak voor corona onder andere met de voorstelling ‘KRAS/Kerf’, waarin hij de jonge Syriër Haidar Habash, die op 16-jarige leeftijd noodgedwongen met zijn familie moest vluchten uit Aleppo, centraal liet staan.

Van Dijk heeft er dierbare herinneringen aan. Hij ziet potentie in producties in samenwerking met de Koppelkerk in Bredevoort, zijn woonplaats. “Maar … wat ik kan, dat kan ik al. Durf ik nu iets heel anders te gaan doen?” vraagt hij zich af.

Succesformule
Pieter van Dijk is speldocent en regisseur en schrijft teksten voor voorstellingen en presentaties. Hij kreeg zijn opleiding op de Kleine Academie in Brussel en was vijftien jaar verbonden aan het door hem opgerichte theatergezelschap Smeedwerk. Na hiermee meer dan duizend voorstellingen in theaters in Nederland en België gespeeld te hebben, richtte hij Theaterfabriek Gekkoo op, om zijn kennis en ervaring met kinderen, jongeren en (jong) volwassenen te delen. Begonnen met zes leerlingen in 2008 in het Witte Kerkje in Gaanderen, groeide Theaterfabriek Gekkoo in tien jaar uit tot een erkende Jeugdtheaterschool met circa honderd leerlingen en acht docenten.
“Gekkoo was een creëer- en ontwikkelfabriek waar je in een veilige omgeving in contact kon komen met jezelf, met kunst en met elkaar. Je kon er spelend ontdekken hoe de wereld in elkaar zit en hoe jij daarin mee kunt doen.”
Terugkijken
De speldocent en regisseur kijkt terug op een prachtige tijd, waarin kinderen en jongeren in hun kracht werden gezet. “Er waren mooie ontmoetingen, bijzondere producties en onvergetelijke theaterkampen.”

Ook kijkt hij heel goed terug op de samenwerking met Jolanda Doornenbal, die in 2018 productieleider en sparringpartner werd. Nog steeds staat hij achter de doelstelling en de visie van de Theaterfabriek, die ook de Filmfabriek en Gekkoo Uniek behelsde. “ Deze doelstelling en visie kloppen gewoon, zeker in de Achterhoek is daar eer mee te behalen.”
'Energie raakte op'
Waarom dan toch stoppen? “We maakten na het tienjarig jubileum een pas op de plaats en in die periode werkten Jolanda en ik aan een nieuwe opzet voor Gekkoo. Toen die vrijwel klaar was, kwam corona. We verloren de verbinding met de leerlingen en het steeds maar opstarten en niet kunnen uitvoeren brak op een gegeven moment op. Het aantal leerlingen liep terug en de energie raakte op. We wilden niet meer blijven trekken. Na een lange boswandeling waarin we alles nogmaals doorspraken, besloten we te stoppen." Met online producties van het in 2016 opgerichte Gekkoo Uniek, voor kinderen en jongeren met een beperking, werd in coronatijd nog wel succes behaald. “Maar online werken en theater passen niet bij elkaar. Je wilt mensen in de ogen kunnen kijken. Corona is in de theaterwereld armoede, corona hielp ons niet om Gekkoo op poten te houden. Met pijn in mijn hart gaat nu de stekker eruit.”

Zomerkamp
Hardop mijmerend denkt Van Dijk toch even aan de mogelijkheid om ooit weer een zomerkamp te organiseren met oud-leerlingen. “Dan kun je intensief samen werken aan een mooie eindproductie. Iedereen is er dan steeds. Dat was bij Gekkoo ook wel een dingetje: dat kinderen zoveel te doen hebben dat ze niet altijd op de repetities kwamen.”

Fris, maf en speels
Slotakkoord Van Dijk: “We gaan eruit met een knal: fris, maf en speels.”

Op 27 maart klinkt het slotakkoord in Silvolde, met onder andere de première van de film ‘Coronaproof’, gemaakt door filmdocent Jorn Snelting, waarbij jongeren van Gekkoo laten zien hoe het virus zijn weerslag heeft op een vriendengroep. ‘Coronaproof’ gaat over slachtofferschap, vriendschap, loyaliteit, maar ook over wantrouwen en vertrouwen, troost en verbinding, angst en verlies. Het is een filmische vertelling waarin persoonlijke verhalen van de vriendengroep centraal staan. Na de première is de film via een link beschikbaar voor belangstellenden. Ga voor informatie naar www.gekkoo.nl/slotakkoord of mail naar productie@gekkoo.nl