Filmer Dirk Wolf, bandlid Stef Woestenenk en enkele gemaskerden maken zich klaar voor de eerste proefopname. Foto: Sander Grootendorst
Filmer Dirk Wolf, bandlid Stef Woestenenk en enkele gemaskerden maken zich klaar voor de eerste proefopname. Foto: Sander Grootendorst

Wandelen door Zutphen voor nieuwe clip Four Eyed Faces

ZUTPHEN - Een nieuwe lente en een nieuwe filmclip. Driemansband Four Eyed Faces trok er zondag in Zutphen een hele dag voor uit. Toevallige voorbijgangers kregen een sneak preview. De clip wordt eind april gepresenteerd.

Erg lenteachtig is het weer niet, in de loop van de dag gaat het ook nog regenen. Maar iedereen is vrolijk. De bandleden (Stef Woestenenk uit Vorden, Paul Diersen uit Aalten en Mike Visser uit Nijmegen) hebben familieleden, vrienden en fans opgetrommeld om als figuranten mee te doen.
De clip hoort bij het nummer No love left. “Het staat op ons nieuwe album dat we in mei uitbrengen,” zegt Woestenenk. Het is geschreven in coronatijd en dat is ook het onderwerp. “De tijd dat iedereen z’n vrijheid kwijt was en in z’n eigen bubbel zat, figuurlijk achter een masker: we verbeelden die tijdgeest dan ook door in de clip maskers te gebruiken.” 

Kijkers van de Netflix-serie La Casa de Papel zullen de maskers herkennen. “We hebben bewust gekozen voor maskers van nu, als mensen over twintig jaar de clip zien, kunnen ze hem plaatsen in deze tijd.” De muziek heeft juist iets tijdloos. No love left klinkt volgens Woestenenk als een ‘happy-go-lucky-song’, “alsof je de vroege Beatles of Byrds beluistert”. Een contrast met de tekst en ook met de clip. De maskers geven er iets grimmigs aan. Filmer Dirk Wolf: “Ik krijg de muziek toegestuurd en ga dan eerst broeden op een eigen idee. Dat leg ik aan de band voor, die heeft natuurlijk ook z’n inbreng. Er waren meteen veel raakvlakken.” In de scène die als eerste wordt opgenomen deelt Stef maskers uit aan figuranten en loopt dan samen met zijn beide kompanen over straat, gevolgd door de maskerdragers. Het blijkt niet zo eenvoudig dat in het juiste tempo te doen, de straatwandeling moet een paar keer opnieuw.

Plaats van handeling is de Gasthuisstraat in de Zutphense Nieuwstad. "Wat een troosteloze steeg is dit zeg,” roept een van de figuranten. Die sfeer sluit aan bij de strekking van de clip. Na deze locatie volgen er nog meer. "Ja, het wordt een lange dag, van negen tot half zes,” zegt Woestenenk. "Terwijl het nummer maar tweeënhalve minuut duurt…”
"Café De Deur ging vanmorgen vroeg speciaal voor ons open. Ewout heeft koffie gezet. Heel leuk, die goodwill die er is voor wat wij doen.” Aan filmer Wolf de taak om het beeldmateriaal te monteren. "Fijn dat alle vrijwilligers zoveel geduld hadden vandaag. Een goed voorteken voor een mooie clip.”

Paul Diersen (links) en Stef Woestenenk zijn al aan de wandel. Het derde bandlid, Mike Visser, sluit zo aan. Filmer Dirk Wolf legt het vast. Foto: Sander Grootendorst