Hans te Lindert wil dichtbij en betrokken blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Hans te Lindert wil dichtbij en betrokken blijven. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Hans te Lindert: “Winst van één zetel kers op de taart”

AALTEN – Tegen de verwachting van velen in verloor het CDA niet bij de gemeenteraadsverkiezingen in Aalten. De partij won zelfs één zetel en werd daardoor duidelijk de grootste partij van de gemeente. Lijsttrekker Hans te Lindert wil dit niet 'onverwacht' noemen. “Verrassend is het zeker wel, want ook wij hadden er rekening mee gehouden dat het anders zou kunnen gaan vanwege de BBB (BoerBurgerBeweging).”

Door Bernhard Harfsterkamp

Het CDA had vooraf verschillende scenario’s bedacht voor hoe de verkiezingen zouden kunnen verlopen. Verlies, gelijk blijven, en ook winst werden mogelijk geacht. “De winst van één zetel is wel de kers op de taart”, zegt Te Lindert. “Zetels verliezen zou teleurstellend zijn geweest.” 

Bij een partij als het CDA speelt bijna altijd mee hoe de partij er landelijk voor staat. “Er is veel kritiek geweest op de landelijke partij, maar wij hebben ons daarvoor afgesloten. We hebben de kiezers verteld dat wij 100% een lokale partij zijn.” 

Dat heeft het CDA Aalten-Dinxperlo op allerlei manieren laten weten. “We hebben bewust gekozen voor een forse lijst, zodat de kiezer kon zien dat jong en oud, vrouw en man en mensen met verschillende achtergronden zich voor de gemeente willen inzetten.” De gemiddelde leeftijd van de bovenste twintig van de lijst is ruim 39 jaar. 

Geslaagde campagne
“We hebben een zichtbare campagne gevoerd”, zegt Te Lindert, “We hebben laten zien dat we 'dichtbij en betrokken zijn'. Dat heb ik als wethouder de afgelopen jaren al laten zien. We zijn verder gegaan dan flyers door de bus doen en appeltjes uitdelen bij het station.” De CDA’ers hebben ook de handen uit de mouwen gestoken. “We zijn op tal van plekken geweest om te helpen.”

Tijdens de campagne ontstond al een goed gevoel. “De rode draad was daarbij dat onze campagne al geslaagd is los van het aantal zetels dat we zouden behalen.” 

Van een Hans-effect wil hij niet spreken, hoewel hij door velen een aansprekende lijsttrekker is genoemd. “Het is een collectief effect geweest, ik was een van de radartjes.” Voordeel was misschien wel dat hij toen hij vier jaar geleden wethouder werd pas CDA-lid is geworden. 

“Ik had geen last van alles wat in het verleden is gebeurd, want ik kende dat verleden niet. Ik kijk liever vooruit.” Hij weet dat er onvrede is in de samenleving, ook door het effect van de maatregelen rondom het coronavirus. “Die onvrede willen wij weghalen en ook daarom moeten we de politiek samen dichterbij de mensen brengen."
'Neuzen dezelfde kant op krijgen'
"We gaan gesprekken voeren met alle partijen”, zegt Hans te Lindert. Dat doet hij samen met Raimond Smit. “Welk gevoel heeft elke partij over de uitslag en hoe moet het verder.” Dat het eerste gesprek met BBB-HMW is, is toeval. Uitspraken over een nieuwe coalitie wil hij nog niet doen. Hij kijkt met tevredenheid terug op de samenwerking in de huidige coalitie.

'We hebben

laten zien

dat we

dichtbij en

betrokken

zijn' 


Over de partij van Henk Meerdink heeft Te Lindert nog niet meteen een goed gevoel. “Meerdink gaf tijdens een debat aan dat kwaadheid zijn reden was om terug te keren in de politiek. Dat moet niet de motivatie zijn. Hij heeft veel onvrede richting het CDA laten horen. Dat viel niet goed.” Tijdens de gesprekken zal er gevraagd worden of een raadsprogramma wenselijk is. “Ik vind dat geen gek idee. Dat draagt bij om de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Er moet geen grote afstand tussen coalitie en oppositie zijn.” Te Lindert wil door als wethouder, dit keer fulltime. Ook Ted Kok is wethouderskandidaat.