58. Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - U2
58. Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - U2

Stuck In A Moment You Can't Get Out Of - U2 (2000)

Uitzichtloos

Ik ben vader van twee zonen en ik mag mij gelukkig prijzen dat ze positief in het leven staan. Na de geboorte van je zoon of dochter doe je er alles aan om ze goed op te voeden, ze te beschermen en ze veel liefde geven. Dat is volgens mij de bedoeling van opvoeden en dat het niet altijd over rozen gaat, daar kan elke ouder waarschijnlijk wel over meepraten. Kinderen krijgen in hun leven met allerlei verleidingen te maken, vriendjes die misschien niet altijd de juiste zijn, maar ook met lichamelijke problemen. Je probeert ze daar zo goed en zo kwaad als het kan in te begeleiden, tegen te beschermen, zodat ze een gelukkig leven kunnen gaan leiden.

Maar wat is gelukkig? Voor mij kun je gelukkig zijn als je het leven kunt leiden zoals jij dat wilt, dat je weinig tot geen zorgen hebt en dat je een veilig thuis hebt. Dat zoiets niet vanzelfsprekend is, weten we allemaal. Tegenslag kan op elk moment toeslaan en bij de één is dat heftiger dan bij de ander. En wat moet je doen als de tegenslagen de overhand hebben? Wat als negativiteit je tegenstander is? Als je de uitweg niet meer ziet? En hoe moet je daar als ouders mee omgaan?

In 2000 bracht U2 de single 'Stuck In A Moment You Can't Get Out Of' uit, een lied dat gaat over iemand die in een uitzichtloze situatie zit. 'You Gotta Stand Up Straight, Carry Your Own Weight', een advies dat je makkelijk en snel geeft, kop op en maak er wat van. 'You've Got To Get Yourself Together', als het even tegenzit, moet jij jezelf bij elkaar rapen. Dit klinkt makkelijker dan dat het is, want meestal komen ze er niet meer uit. Je zit vast in het leven, in een leven dat je eigenlijk niet meer wilt voorzetten, waar je geen uitweg meer in ziet. 'You've Got Stuck In A Moment, And Now You Can't Get Out Of It'. En alle goede adviezen ten spijt, 'Don't Say That Later Will Be Better', het wordt niet beter, er is maar één uitweg.

Een goede kennis heeft hier direct mee te maken, ik kan mij er geen voorstelling van maken hoe hij zich moet voelen, hoe hij dit ooit een plek gaat geven. Het houdt mij bezig, denk aan hem en zijn gezin en voel mij machteloos en verdrietig.

Zelfmoordpreventie, 0800-0113