Peter en Thijs met uien en wortelen. Foto: Frank Vinkenvleugel
Peter en Thijs met uien en wortelen. Foto: Frank Vinkenvleugel

'Al kunnen we maar een paar mensen helpen'

BREEDENBROEK - Er zijn momenteel ontzettend veel acties gaande voor de mensen uit de Oekraïne. Het lijkt een druppel op een gloeiende plaat maar Peter Pahlke en zijn zoon Thijs zetten zich vol overgave in om ook een bijdrage te kunnen leveren maar dat kunnen ze niet zonder de hulp van alle sponsoren en welwillende ondernemers. Ze zeggen: "Al kunnen we maar een paar mensen helpen, daar doen we het voor."

Door Waltraud Wensink

Peter zag de nieuwsbeelden van de mensen uit Oekraïne die op de vlucht waren voor het oorlogsgeweld. Toen Thijs, een van zijn zonen, zich afvroeg of ze niet konden helpen, begon het in het hoofd van Peter op volle toeren te draaien en inmiddels zijn er volgeladen pallets op weg naar de mensen die het daar zo hard nodig hebben. 

Hulpgoederen
Peter: ”Zolang de financiële middelen er voor zijn gaan we door. Zo langzamerhand zullen sommige mensen wel een beetje gek van me worden maar inmiddels zijn er toch maar mooi heel wat hulpgoederen onderweg. Dat was natuurlijk niet mogelijk geweest zonder de welwillendheid van de sponsoren en ondernemers die ons hierin steunen. De ene keer gaat het gemakkelijker dan de andere keer als ik mensen benader voor hulp."

Op transport
"De een geeft geld waarmee ik goedkoop goederen probeer in te kopen en weer een ander biedt goederen aan. Hierbij kun je denken aan aardappelen, prei, witlof, uien, flessen water, fruit en al wat de mensen daar kunnen gebruiken.
Mijn zoon en ik rijden heel wat heen en weer om overal spullen op te halen die we vervolgens op transport zetten. Er zijn zoveel mensen die belangeloos hun aanhanger of bus aanbieden, dat is geweldig."
Welwillend
Zoon Thijs vind het overigens geweldig dat hij met zijn pa op pad kan en kan rondsjouwen. Op zijn klompen helpt hij goed mee en is een aanwinst bij het laden en lossen van hulpgoederen. “De mensen hebben de spullen echt nodig en het is niet eens zo ver van huis. Als je de beelden op tv ziet en de verhalen hoort hoe het er aan toe gaat, dan is het mooi dat we met behulp van al die ondernemers en sponsoren een steentje kunnen bijdragen. Het loopt wel een beetje uit de klauwen want we zijn echt veel op pad en ik ga veel naar bedrijven toe waar iets te halen valt. Soms moet ik me ook wel een beetje inhouden, want ik ken mezelf, ik draaf wel eens een beetje door. Ik ben niet altijd een ‘schatje’ maar in deze tijd moet je soms ook even aan anderen denken en dingen van je af kunnen zetten. We doen het voor een goed doel.”
Hij is er druk mee, er gaat veel tijd in zitten, maar waar haalt hij zijn voldoening uit? Peter: ”Al zouden we met al deze spullen maar een paar mensen kunnen helpen, dan hebben we ons doel bereikt. Je kunt niet iedereen helpen maar een paar zou al erg fijn zijn, en daar doen we het voor.” Peter zou graag alle sponsoren en ondernemers willen bedanken voor hetgeen ze tot nu toe hebben gedoneerd maar de groep is te groot om iedereen individueel te benoemen en het zou jammer zijn dat iemand dan wordt vergeten .Alle bijdragen, groot of klein, zijn ontzettend welkom.

Steunen
Als mensen Peter en Thijs willen steunen met hun actie voor de mensen in Oekraïne, als ze grote hoeveelheden levensmiddelen willen donderen of financieel willen steunen, dan mogen ze bellen. Peter en Thijs zorgen er voor dat er royaal wordt ingekocht en dat de spullen gegarandeerd op transport gaan naar de mensen die het zo hard nodig hebben. Bel voor info met Peter Pahlke 06-13956970