Landbouw, bewaarplaats, pootaardappelen, 1958. Foto: collectie Leo van der Linde

Landbouw, bewaarplaats, pootaardappelen, 1958. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing Zoekplaatje, een kijkje bij de Landbouw

Algemeen

AALTEN - Prachtige opname van een kijkje bij de Landbouw Aalten uit circa 1958.

Er komen een aantal reacties binnen op deze foto. Gerrit Assink: “We zien hier de bewaarplaats van pootaardappelen. Er was een stenen en een glazen bewaarplaats. De stenen bewaarplaats staat op deze foto. De glazen werd gebruikt om de aardappelen te laten voorkiemen. Dat gebeurde in houten bakjes met een inhoud van 10 kilo. Op deze foto zien we pootgoed in zakken van 50 kilo. Een mooi apparaat staat ernaast, een zogenaamde zakkenheffer.” 

Carry Wentink herkende op de achtergrond de Piet Heinstraat Aalten. Arie Stronks herkende links naast de deur de heer Johan Legters. 

Op 22 augustus 1898 was de oprichting van de Coöperatieve Landbouw Vereniging Aalten een feit. In het jaar van de oprichting ging het de plattelandsbevolking van Aalten slecht. Door zeer zuinig te zijn en sober te leven, kon men het hoofd boven water houden. Omdat er nauwelijks geld in omloop was werd er ruilhandel toegepast. 

In 1996 kwam er een eind aan het landbouw-tijdperk in Aalten. Velen herinneren zich het opblazen van de silo nog wel, dat gebeurde met dynamiet. Op de plek van de Landbouw verrees jaren later Schaersvoorde Stationsplein. Bijdrage: Leo van der Linde