Cilia Hoogeveen in de bibliotheek Aalten. Foto: PR
Cilia Hoogeveen in de bibliotheek Aalten. Foto: PR

VariFocus zoekt nieuwe leden met een brede interesse

Maatschappij

AALTEN -  Toen Cilia Hoogeveen twee jaar geleden naar de Achterhoek verhuisde, wilde ze wat nieuwe mensen leren kennen. Ze zag dat er een studiekring in de Bibliotheek Aalten was en na lang aarzelen is ze naar een bijeenkomst gegaan. Ze verwachtte een bejaardensoos maar werd positief verrast.

Cilia is met haar zestig jaar dan wel een van de jongeren bij de studiekring, met de naam VariFocus, maar het zijn allemaal mensen die breed geïnteresseerd zijn en die graag over iets meer praten dan het weer. “Het woord studie moet je ook een beetje met een korreltje zout nemen”, vertelt ze. “Als lid van de studiekring hoef je echt geen academische achtergrond te hebben of van alles op de hoogte te zijn, als je maar een brede interesse hebt en respect voor elkaars mening!”

Bijeenkomsten
De maandelijkse bijeenkomst van VariFocus begint met een rondje actualiteiten. Dit hoeft niet over het nieuws te gaan, maar kan ook iets in de privésfeer zijn. Het is maar net wat deelnemers willen delen. Daarna is er koffie en vervolgens is er één iemand aan de beurt om een onderwerp in te leiden. Dat kan van alles zijn: de situatie in Oekraïne, de Olympische Spelen, een dictee in het dialect en de Amerikaanse verkiezingen zijn bijvoorbeeld onderwerpen die de revue zijn gepasseerd. “Je hoeft niet heel veel te weten over een bepaald onderwerp om het aan te dragen, het kan ook als startpunt voor een discussie dienen”, zegt Cilia.

Voor de een is het ook gemakkelijker om een onderwerp te presenteren dan voor de ander maar iedereen is vrij om hiervoor een vorm te kiezen die bij hem of haar past. Het hoeft geen uitgebreide presentatie te zijn, het kan bijvoorbeeld ook met een gedicht! In de praktijk blijkt dat leden van de studiekring zich toch gaan verdiepen in verschillende presentatievormen zoals Powerpoint, waar mogelijk met ondersteuning van de Bibliotheek, dus op die manier ontwikkelen ze zich ook. Van iedere bijeenkomst wordt een klein verslagje gemaakt en vervolgens rondgestuurd naar de leden. De bijeenkomsten van de studiekring zijn weliswaar informatief maar er wordt ook gewoon gelachen. “Het voelt gewoon goed, even twee uurtjes op de maandagochtend”, aldus Cilia.

Aandacht voor elkaar
Doordat de groep regelmatig bij elkaar komt, bouwen de leden een band op met elkaar. De studiekring is in februari 2020 begonnen dus heel snel daarna kwam corona en de maatregelen waardoor fysieke bijeenkomsten niet meer mogelijk waren. “Ondanks dat we eigenlijk nog maar net gestart waren, hebben we wel contact gehouden tijdens de lockdown en dan gewoon op een andere manier”, vertelt Cilia. Om de beurt zetten de leden iets op papier en mailden dat dan rond binnen de groep. Hier kon dan weer op gereageerd worden. Zo hielden ze op afstand toch nog wat contact. Dat de leden van de studiekring oog hebben voor elkaar, blijkt ook wel uit het feit dat ze een lief en leed potje hebben.

Meedoen
De studiekring VariFocus heeft nu acht leden, een man en zeven vrouwen, ze zouden graag nog wat nieuwe leden verwelkomen. De groep komt iedere eerste maandag van de maand tussen 10.00 en 12.00 uur samen in de Bibliotheek Aalten. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname, alleen eventueel een kleine bijdrage voor koffie of thee. Verder kost het één à twee keer per jaar wat tijd om een onderwerp voor te bereiden. Bij interesse graag contact opnemen met de Bibliotheek via 088-0062929 of een e-mail sturen naar debibliotheek@achterhoeksepoort.nl ter attentie van Annet Wamelink.