De zeven lijsttrekkers, Tobias Holtman (CU), Henk Meerdink (HMV/BBB), Joop Wikkerink (PP), Gerbert Navis (VVD), Hans te Lindert (CDA), Margret Rensink (GB) en Alexander van der Graaff (D66). Foto: Frank Vinkenvleugel
De zeven lijsttrekkers, Tobias Holtman (CU), Henk Meerdink (HMV/BBB), Joop Wikkerink (PP), Gerbert Navis (VVD), Hans te Lindert (CDA), Margret Rensink (GB) en Alexander van der Graaff (D66). Foto: Frank Vinkenvleugel

HMV/BBB en CDA winnaars in gemeente Aalten

Politiek

AALTEN – ‘Een politieke aardverschuiving’, zo noemt een bezoeker van de verkiezingsavond de voorlopige uitslag. HMV/BBB is de grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezingen, zij krijgen er drie zetels bij in de gemeenteraad. Ook het CDA wint, zij het ‘slechts’ één zetel. ChristenUnie behoudt haar zetel, VVD, GemeenteBelangen, de Progressieve Partij en D66 leveren alle vier een zetel in. 

Door Karin Stronks

De Hofnar is ‘the place to be’ op de late woensdagavond van 16 maart. De gemeenteraadsverkiezingen zijn ten einde, om 21.00 uur zij alle stembureaus gesloten. De stemmen worden geteld. Vanaf 22.00 uur zijn alle kopstukken van de Aaltense politiek aanwezig bij evenementencentrum De Hofnar, verwachtingsvol wordt uitgekeken naar de verkiezingsuitslag. Alle lijsttrekkers en raadsleden hebben samen met vrijwilligers een mooie campagne neergezet, de kiezer heeft de afgelopen drie dagen een keuze kunnen maken.

Klotsende oksels
Alle partijen zijn het eens, er zou wel eens een grote verandering kunnen plaatsvinden. We peilen de stemming onder de partijen. ‘Klotsende oksels’, ‘Hopen op zetelbehoud’, ‘Benieuwd naar de opkomst’ en ‘Vandaag spreekt de kiezer’, ‘Wij hebben ons best gedaan, we zullen het zien’, zijn enkele opmerkingen in de wandelgangen. Een van de lijsttrekkers zegt: “Het is onvoorstelbaar dat wij hier verkiezingen kunnen houden terwijl 1400 kilometer verderop een oorlog aan de gang is’. Het is sfeervol donker, er worden drankjes en hapjes genuttigd. De tintelende spanning is voelbaar. Gerbert Navis (VVD) zegt niet zenuwachtig te zijn, hij is nuchter. “Het is gewoon afwachten. Spannend is het natuurlijk wel!”

Dan stapt burgemeester Anton Stapelkamp het podium op, gekleed in ‘een van zijn beste pakken’, zoals hij aangeeft, met de ambtsketting om. Hij vertelt: “Een bijzondere verkiezingsavond, 171 besmettingen vandaag in onze gemeente, diverse ‘partijkoppen’ zijn net uit quarantaine. Ik ben wel beter maar heb nog steeds een kriebelkuch. En terwijl hier de voorlopige verkiezingsuitslag bekend wordt gemaakt worden in onze gemeente ruim veertig Oekraïners opgevangen.” 

Kladblokje
De eerste uitslagen komen binnen. Kiezers konden terecht in 21 stembureaus, Sealing Valley wordt veelvuldig bezocht om een stem uit te brengen. In de buurtschappen doet HMV/BBB het goed, ook het CDA lijkt af te stevenen op de zes die er momenteel zijn of wellicht een zetel meer. In de loop van de avond lijkt D66 het beter te gaan doen dan de VVD. GemeenteBelangen laat een klein verlies zien, in Dinxperlo krijgt deze partij wel veel steun. Voor ChristenUnie lijkt de uitslag stabiel, geen zetelwinst maar het behoud van één zetel. In buurtschap Dale krijgt CU veel steun. De Progressieve Partij trekt in Bredevoort veel stemmers, de partij lijkt in totaliteit iets te verliezen. De spanning stijgt, gejuich klinkt op bij CDA- en HMV/BBB leden als er meer voorlopige uitslagen bekend worden gemaakt. Teleurgestelde gezichten bij D66, VVD, PP en GemeenteBelangen. Tobias Holtman (CU) houdt op een kladblokje de stand van zaken bij voor zijn partij, hopend op een tweede zetel voor zijn partij.

Hoop
Even voor half twaalf is de voorlopige uitslag bekend. De opkomst in de gemeente Aalten is 60%. Het CDA gaat van zes naar zeven zetels. VVD, D66, PP en GB leveren een zetel in. ChristenUnie blijft stabiel op één zetel. HMV/BBB stijgt met drie zetels naar vier in de gemeenteraad. Er klinkt een luide plop, aan de CDA tafel wordt een fles champagne opengetrokken. Lijsttrekker Hans te Lindert: “We zijn heel blij met en trots op dit mooie resultaat! Een zetel winst, zoveel meer mensen hebben vertrouwen in onze partij. En we feliciteren HMV/BBB met de zetelwinst.” Henk Meerdink: “Deze uitslag is er een van hoop, hoop voor het platteland. De kiezers hebben hun steun uitgesproken en het vertrouwen in ons! Dankbaar zijn we hiervoor.” D66 lijsttrekker Alexander van der Graaff: “Jammer dat we een zetel verliezen. We hadden nog zo ingezet op onafhankelijk worden van gas uit het buitenland, op duurzaamheid. Heeft helaas niet goed uitgepakt.”

Margret Rensink, GemeenteBelangen, is teleurgesteld. “We hadden gehoopt en ook een beetje verwacht dat kiezers meer lokaal zouden gaan stemmen. Helaas voor ons is dat anders uitgepakt. Van vijf naar vier zetels, dat is erg jammer. Maar we gaan ons best doen, we blijven opkomen voor onze lokale belangen!” Ook bij de VVD, D66 en de Progressieve Partij overheerst een gevoel van teleurstelling. Joop Wikkerink (PP) spreekt van ‘een bittere pil’. De partijleden zijn sportief, feliciteren de voorlopige winnaars. Na de definitieve uitslag wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd en zullen wethouders worden benoemd voor een periode van vier jaar. 

Burgemeester Anton Stapelkamp kondigt de voorlopige uitslag aan. Foto: Frank Vinkenvleugel
Voorlopige verdeling van zetels. Foto: Frank Vinkenvleugel