Cursisten spelen samen in KLI(N)KT rechts Margreet van Lochem. Foto: Eendracht Aalten

Cursisten spelen samen in KLI(N)KT rechts Margreet van Lochem. Foto: Eendracht Aalten

Orkestklas voor volwassenen van Eendracht Aalten weer van start

Muziek

AALTEN - Begin april start Eendracht Aalten weer een cursusronde van haar speciale educatieprogramma voor volwassenen: KLI(N)KT. Deze kennismakingscursus ontwikkelde de fanfare voor mensen die op latere leeftijd een instrument willen leren bespelen of opnieuw willen bespelen. Na de succesvolle voorgaande edities besloot de fanfare opnieuw een cursus te organiseren. 

In de orkestklas van KLI(N)KT komen muzikanten in spe samen om te proberen, leren en musiceren. Ze maken kennis met instrumenten, maken eerste stappen met het lezen van het notenschrift en gaan meteen samen muziek maken. De cursus bestaat uit tien lessen op de maandagavond van 18.45 tot 19.30 uur in het verenigingsgebouw van Eendracht Aalten.

Margreet van Lochem startte vorig jaar haar eigen muzikale avontuur. Margreet: “In september startte ik met de cursus. Toen ik de advertentie in de Aalten Vooruit voorbij zag komen, heb ik me direct opgegeven. Het leek me altijd al leuk om samen muziek te maken en dit was de kans!”

Blanco instappen
Bij KLI(N)KT spelen leeftijd en ervaring geen rol. Blanco instappen is dan ook geen probleem. Als volwassene een instrument leren bespelen is spannend en kost uiteraard tijd. Voor wie nooit eerder in een orkest speelde is alles nieuw en aan nieuwe dingen moet de cursist wennen. Door het plezier binnen KLI(N)KT en een flink portie motivatie gaat de tijdsinvestering veel muzikanten met gemak af. Doordat binnen de formule alles draait om samenspel en samen leren in een groep zitten cursisten samen met anderen in hetzelfde zogeheten schuitje. Door die ervaringen en leermomenten te delen, maken ze samen meer meters. KLI(N)KT staat onder leiding van muziekdocente en dirigente Dorien Jansen Venneboer. Zij brengt naast informatie ook de passie voor muziek over.

Wie tijdens de cursus de klik met muziek (her)ontdekt wordt begeleid in zijn of haar instrumentkeuze. Op dat instrument worden dan lessen gevolgd en vervolgens blijven muzikanten samen spelen in het KLI(N)KT-orkest waarin inmiddels zo’n twaalftal startende volwassenen samen muziek maken. Margreet daarover: “Ik wist eerst niet zo goed welk instrument zou passen, maar dit ontdekte ik tijdens de cursus. We probeerden verschillende instrumenten en dat werkte erg fijn. Inmiddels volg ik muzieklessen op de tenorsax en sluit ik binnenkort aan bij het KLI(N)KT-orkest.”

Muzikanten in spe die zich willen opgeven of vragen hebben over KLI(N)KT kunnen mailen naar info@eendrachtaalten.nl