Mucha, Slavische Epos, National Gallery Prague. Foto: PR
Mucha, Slavische Epos, National Gallery Prague. Foto: PR

Kunstlezing: Alphonse Mucha

Cultuur

BREDEVOORT - Zwierige lijnen, wervelende japonnen, jonge en dromerige vrouwengezichten omlijst met decoratieve en sierlijke patronen geïnspireerd op de natuur: zie daar de stijl van kunstenaar Alphonse Mucha (1860-1939). Hij creëerde een unieke stijl die ook wel Art Nouveau of Jugendstil wordt genoemd.

Op vrijdag 1 april vertelt kunsthistorica Maria Driessen tijdens een lezing in de Koppelkerk meer over Mucha en zijn unieke stijl. De lezing vindt plaats ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Alphonse Mucha’, die tot en met 3 juli 2022 te zien zal zijn in het Kunstmuseum Den Haag.

Alphonse Mucha
Eind negentiende eeuw vroeg steractrice Sarah Bernhardt in Parijs aan Alphonse Mucha om een affiche te maken voor haar toneelvoorstellingen. Dit was de start van zijn kenmerkende stijl, waarmee hij wereldberoemd is geworden. Vanaf dat moment werd Mucha gevraagd voor de meest uiteenlopende doeleinden, zoals de verkoop van fietsen, het aanprijzen van een spoorwegtraject en het eten van fruit. Mucha’s elegante dames stapten moeiteloos in de juiste rol voor het gewenste doel. Hij wist als geen ander het decoratieve aspect van Art Nouveau tot grote hoogte te brengen en de toeschouwer mee te nemen in een geïdealiseerde wereld.

Locatie: Koppelkerk, Koppelstraat 35, Bredevoort, datum: vrijdag 1 april, aanvang: 20.00 uur, zaal open: 19.30 uur. Entree: 12,50 euro, zaalticket, 10 euro livestream-ticket (exclusief servicekosten) Aanmelden: www.koppelkerk.nl 

Mucha, 1897, Reverie. Foto: PR