Arie Zwitser met het eerste exemplaar van zijn boek 'Ik mag leven'. Foto: Walter Hobelman

Arie Zwitser met het eerste exemplaar van zijn boek 'Ik mag leven'. Foto: Walter Hobelman

Hoopvol verder leven na een herseninfarct

Maatschappij

AALTEN – Elke dag worden er in Nederland ongeveer 110 mensen getroffen door een beroerte. Ongeveer tachtig procent daarvan heeft een herseninfarct, de andere twintig procent betreft hersenbloedingen. In beide gevallen geldt; het kan iemand zomaar overkomen. Arie Zwitser uit Aalten is iemand die dat aan den lijve heeft ondervonden en een boek geschreven heeft over zijn ervaringen.

Door Walter Hobelman

“Maandag 2 maart 2020 is voor mij de dag geworden waarop mijn leven voorgoed veranderde”, vertelt Arie (56). “Tot die dag voelde ik mij gezond, deed aan sport en had ik een prachtige baan als uitvaartverzorger.” Daar kwam abrupt een einde aan. Nu, iets meer dan twee jaar later, is Arie behoorlijk hersteld van zijn herseninfarct (ook wel CVA genoemd) maar zijn leven is veranderd. “Honderd procent afgekeurd, mijn linkerarm kan ik (nog) niet functioneel inzetten en het ziet er menselijkerwijs niet naar uit dat dat nog gaat verbeteren. Maar… ik leef nog”, zegt hij dankbaar.

Al vrij snel nadat Arie in het ziekenhuis terecht kwam en de weg van revalidatie volgde besloot hij een boek te gaan schrijven over alles wat hij meemaakte. “Er gebeurden zóveel moeilijke, maar ook hele mooie dingen dat ik dacht: die mag ik niet voor mijzelf houden.” Omdat zelf schrijven voor Arie niet meer mogelijk is, heeft hij een ghostwriter gezocht die zijn verhaal op papier heeft gezet. “Mijn spraak en geheugen functioneren goed, maar het schrijven moest ik aan iemand anders overlaten.”

Gaandeweg dat schrijfproces ontstond het idee om ook de dagboekaantekeningen van Wilma, de vrouw van Arie in het boek op te nemen. “Ik vroeg me af wat de meerwaarde van mijn dagboek zou zijn, maar ik zie nu wel dat daardoor het verhaal completer is geworden”, zegt Wilma.

Een groen vinkje
De titel van het boek is: Ik mag leven. Prominent op de voorkant van het boek staat een groen vinkje achter die titel. “Dat groene vinkje heeft voor mij een hele bijzondere betekenis gekregen”, vertelt Arie. “Het hele hoe en waarom van dat vinkje lees je in mijn boek, maar de korte versie is als volgt. Ik kreeg, in verband met de dreigende code zwart tijdens de eerste coronagolf, daadwerkelijk een groen vinkje in mijn dossier en dat betekende dat ik, als dat nodig zou zijn, een plek op de IC kon krijgen. Gelukkig is het nooit zover gekomen. Dat ik er nu nog ben, weer behoorlijk goed hersteld van mijn CVA en kan genieten van mijn gezin en heel veel andere dingen, is een wonder van God. Ik mag (verder) leven! Maar dat had ook anders kunnen zijn”, realiseert Arie zich.

Openhartige inkijk
Het boek geeft een hele openhartige inkijk in het leven van Arie, zijn vrouw en kinderen en andere betrokkenen, in de periode waarin Arie voor heel veel teleurstellingen en uitdagingen kwam te staan. Het is een boek voor mensen die zelf met een CVA te maken hebben gehad, maar ook voor mensen in de directe omgeving van iemand die getroffen is door een herseninfarct, zoals een eventuele partner, kinderen en familie. Ook mensen die werkzaam zijn in de zorg, de echte professionals, die vaak met veel toewijding hun werk doen, vinden waardevolle tips in het boek. Arie schrijft over de revalidatie, zijn frustraties, onmacht en twijfels en het aanvaarden van een nieuwe manier van leven. Daarbij gaat hij geen onderwerp uit de weg. Steeds opnieuw haalt hij ondanks het grote lijden de kracht uit zijn geloof in een trouwe en liefdevolle God.

Zaterdag 12 maart is het boek ‘Ik mag leven’ officieel verschenen. Het wordt uitgegeven door uitgeverij Triple Boeken uit Aalten. Vanaf 14 maart is het te koop in de boekhandel en via www.ikmagleven.nl. De prijs van het boek is 16,95 euro.