Ger-Jan Voerman bij het Rijksmuseum Amsterdam. Foto: PR
Ger-Jan Voerman bij het Rijksmuseum Amsterdam. Foto: PR

Aaltense amateurkunstenaar Ger-Jan Voerman jurylid Project Rembrandt

Cultuur

AALTEN – Tot zijn verrassing krijgt amateurkunstenaar Ger-Jan Voerman van het televisieprogramma Project Rembrandt een uitnodiging om de jureren bij de finale. Hij reist naar het Rijksmuseum waar de vier finalisten hun werk tentoonstellen. Samen met veertien ‘collega’s’ buigt Ger-Jan zich, als publieksjurylid, een uur lang over de schilderijen. Tijdens de uitzending op zondag 13 maart komt Egon als winnaar uit de bus.

Door Karin Stronks

Ger-Jan vertelt: “Ja, ik vond het heel leuk dat ik werd gevraagd om te jureren. Een paar jaar geleden heb ik werk ingezonden, zelf meegedaan met Project Rembrandt. Helaas ben ik niet bij de laatste tien geëindigd, er hebben zich toen 900 amateurschilders opgegeven. Er is ook een Facebookpagina van Project Rembrandt, daar kun je je werk plaatsen, dat heb ik regelmatig gedaan. Misschien is dat de programmamakers opgevallen en hebben ze daarom contact gezocht.” Ger-Jan kent enkele juryleden wel. “Sommigen zijn beroepsmatig met kunst bezig, er is bijvoorbeeld ook een illustrator bij. De meesten zijn net als ik autodidact, ze hebben zichzelf het schilderen aangeleerd.” 

Dus reist Ger-Jan naar het Rijksmuseum in Amsterdam, waar de vier finalisten het werk tentoonstellen, om de schilderijen te beoordelen. “We zijn totaal met vijftien publieksjuryleden en hebben een uur de tijd om het werk te bekijken. Wat mij opviel is het hoge niveau. Twee sprongen er direct uit. Waar je op let? Nou, is de opdracht goed uitgevoerd, de compositie, kleur, licht. En of het mooi is, het totale plaatje. Dan geven we een cijfer, van 1 tot 4. Deze worden bij elkaar gevoegd en dan komt de winnaar er uit.” De publieksjury krijgt een uur de tijd om tot een oordeel te komen. “Anderhalf uur na aankomst waren we klaar en kon ik weer naar huis. Heb nog wel even de Nachtwacht gezien maar die lag op zijn kant… In restauratie.” 

Tien amateurkunstenaars beginnen aan het traject in Project Rembrandt. Ze krijgen diverse opdrachten. “Voor sommige opdrachten krijgen ze drie uur de tijd. Dat is erg kort, als je een foutje maakt heb je vrijwel geen tijd om het te herstellen. Elke keer valt er een kunstenaar af tot er vier overblijven. Deze krijgen een opdracht waar ze ook thuis aan kunnen werken. De schilderijen die hier uitkomen mochten wij beoordelen. Eigenlijk is het een soort podium, de deelnemende kunstenaars krijgen veel tips en handvatten, ze worden goed begeleid en leren heel veel.” De overall winnaar Egon mag zijn werk tentoonstellen in het Rijksmuseum.