Annet Heersink (links), Mariëlle Heinrich en Wim Jentink in actie bij speeltuin Robbedoes. Foto: Karin Stronks
Annet Heersink (links), Mariëlle Heinrich en Wim Jentink in actie bij speeltuin Robbedoes. Foto: Karin Stronks

Vrijwilligers in actie op NL Doet dag

Maatschappij

BARLO/BREDEVOORT/AALTEN – De landelijke NL Doet dag is voor veel organisaties een reden om met een gezelschap te gaan klussen. En om via de landelijke website vrijwilligers te werven om mee te doen. Ook in Barlo, Bredevoort en Aalten zijn werkzaamheden opgepakt. Onder ideale weersomstandigheden steken mannen en vrouwen de handen uit de mouwen.

Door Karin Stronks

De moestuin van CBS Barlo wordt stevig onder handen genomen. Een joekel van een tractor wordt ingezet om de grond te bemesten om op korte termijn weer onder andere kruiden en groenten te kunnen verbouwen. De stoep wordt nadien netjes weer aangeveegd. Op het schoolplein zijn ouders en kinderen bezig met het schilderen van stoeptegels. “We maken een groot schaakbord op het plein. We gebruiken er speciale betonverf voor”, zegt moeder Ruby Waalder. Zij en dochter Julia verven netjes ‘tussen de lijntjes’. Gerben van Eerden, volgens zijn zeggen ‘gewoon een vader’, helpt mee. Annemiek van Eerden van de oudervereniging komt met een kan koffie aan. Ze zegt: “De moestuin wordt onder handen genomen en inderdaad zijn we het grote schaakbord aan het maken. Ook worden op het speelveld de doeltjes nog voorzien van nieuwe netten.” 

Ook in het Vestingpark in Bredevoort wordt gewerkt in een melkachtig zonnetje. Bij het ‘zwevend pad’ worden de witte bankjes weer neergezet, de informatieborden worden schoongemaakt. Ook de borden van de fototentoonstelling worden gepoetst. Drie politici van D66 hebben zich aangemeld om de vrijwilligers van Bredevoorts Belang te helpen. Woordvoerder Marco Geurink vertelt: “In het voorjaar, zomer en herfst zijn we elke twee weken met een groepje actief in het Vestingpark. NL Doet is een mooi moment om te beginnen met de werkzaamheden en om ons werk onder de aandacht te brengen. Vaak melden zich op deze dag extra mensen aan om te helpen. We maken het theehuisje schoon, doen wat snoeiwerk, vegen, harken, zetten de banken weer op de plaats. Die staan ’s winters binnen. Ze moeten nog geschilderd worden binnenkort.” 

Bij speeltuin Robbedoes in Aalten zijn vrijwilligers bezig met het onderhoud en schoonmaken van de speeltoestellen. Wim Jentink druppelt olie op de haken en schakels van de schommels. Hij zegt: “Nee, ik zit niet in het bestuur, heb me aangemeld als vrijwilliger!” Mariëlle Heinrich en Annet Heersink zijn wel bestuursleden, ze zijn druk met schoonmaken van de speeltoestellen. “NL Doet is een mooie aanleiding om een klus dag te houden. We zijn vaak met ons bestuur en aanhang hier bezig maar er hebben zich gelukkig ook vrijwilligers aangemeld. Wat doen we? Wat opruimen, schoffelen, het mos van de toestellen af halen en onderhoudswerkzaamheden. We zijn trouwens nog op zoek naar mensen die nu en dan willen helpen, ook met toezicht houden!” Cliënten van Estinea komen regelmatig naar speeltuin Robbedoes en houden als dagbesteding de tuin bij. “Daar zijn we ook erg blij mee”, zegt Annet.

Ruby Waalder met dochter Julia en Gerben van Eerden bezig met het schaakbord bij CBS Barlo. Foto: Karin Stronks
Peter Baten en Wim Geurink plaatsen het bankje onder toeziend oog van Margriet Brus en Abel Boer. Foto: Karin Stronks
Vrijwilligers Bredevoorts Belang en drie D66 politici drinken koffie in Vestingpark. Foto: Karin Stronks
Een trekker wordt ingezet bij bemesten moestuin bij CBS Barlo. Foto: Karin Stronks