Wethouder Martin Veldhuizen wordt aan de tand gevoeld door Domien Esselink. Foto: Frank Vinkenvleugel
Wethouder Martin Veldhuizen wordt aan de tand gevoeld door Domien Esselink. Foto: Frank Vinkenvleugel

Turbulent debat horecaondernemers met lokale politiek

Politiek

AALTEN – Maandag 7 maart staat in het teken van een besloten debat met leden van Koninklijke Horeca Nederland (KHN), afdeling Aalten/Dinxperlo en de lokale politiek. De zeven politieke partijen van Aalten zijn vertegenwoordigd, de avond wordt aan elkaar gepraat door Domien Esselink. Aan de hand van stellingen, waarbij ook gevoelige zaken, gaan de politiek en horeca met elkaar in gesprek. Het wordt een enerverende avond waarin de gemoederen af en toe nogal hoog oplopen. En waar vooral de horeca van zich laat horen.

Door Karin Stronks

De Wiekenzaal van partycentrum ‘t Noorden is nog leeg, de ledenvergadering van KHN Aalten/Dinxperlo is bijna afgelopen. Vertegenwoordigers van de politieke partijen lopen binnen en rollen reclamebanners uit. Al snel zijn de wanden van de zaal voorzien van de kleuren en slogans van de partijen. Vooraan staan barkrukken klaar waar de raadsleden en een enkele lijsttrekker plaatsnemen. Dan komen de horecaondernemers binnen. Veel Aaltenaren en een kleine delegatie uit Dinxperlo en De Heurne zijn aanwezig, evenals de regiomanager van KHN Jan Willem van der Straaten.

Op de ledenvergadering neemt Martin Hüning afscheid als voorzitter van de afdeling, hij wordt opgevolgd door Gerbert Smit. Wesley Hüning is benoemd als secretaris. De aftrap van de avond wordt gedaan door Martin Hüning, hij geeft aan dat vier jaar geleden een soortgelijke bijeenkomst is geweest bij het Karpermeer, dat deze zeer vruchtbaar was. “We gaan nu bespreken wat er van dat overleg terecht gekomen is.” Gerbert krijgt de microfoon. “We hopen dat er na een puinhoop van twee jaar veranderingen gaan komen. Domien Esselink zal de politiek hierover aan de tand voelen!”

Als inleiding stelt Domien enkele vragen over horeca aan de vertegenwoordigers van de politieke partijen. ‘Wat is een pikketanissie?’ ‘Hoeveel glazen bier zitten er in een meter bier?’ en ‘Hoeveel alcohol bevat Flügel?’ De eerste drie politici weten het niet… De laatste politicus weet het antwoord op de vraag: ‘Wie is de bekendste kroegbaas van Nederland?’ ‘Hessel van der Kooi’. Domien: “Ja maar dat werd voorgezegd…” De toon is gezet… De gespreksleider geeft enkele anekdotes over de horecavisie. Hij besluit: “Veel algemeen gewauwel en een wens voor een goed Grieks restaurant in Aalten. Wat een visie!” 

Het gesprek gaat al snel over paracommercie. Buurthuizen, hokken, Kulturhuizen, ‘schuurtjes’ waarin feesten worden gegeven. De politiek geeft aan op de hoogte te zijn van de gang van zaken. De horeca spreekt over ‘oneerlijke concurrentie’. Er wordt door de politiek gepleit dat verenigingen, buurtschapshuizen en horeca samen aangeven waar het probleem ligt en samen een oplossing zoeken. Een horecaondernemer wordt fel: “Weten jullie wel wat er speelt? Van die grote feesten die worden gehouden in Barlo? Met bands, entree en betaalde drankjes! Dat is waar het om gaat! Het gaat ons niet zo zeer om de keten. Daar zijn er trouwens ook tachtig van in de gemeente Aalten!” 

Een van de politici: “We moeten zorgvuldig zijn bij het verlenen van vergunningen en indien nodig handhaven. Er zijn nieuwe jongerenwerkers aangetrokken bij Figulus, zij zullen de hokken gaan bezoeken en voorlichting geven.” Er wordt gewezen op een column in Aalten Vooruit/De Band op 26 oktober 2021 van burgemeester Stapelkamp, waarin staat ‘En een ander puntje is misschien ook wel dat we ondertussen wel heel veel verenigingsgebouwen krijgen en die worden ook nog eens steeds groter. Of dat op de langere termijn houdbaar is? Ik weet het niet, de tijd zal het leren.’ 

De voor de horeca keiharde coronamaatregelen komen ter sprake. Enkele horecaondernemers voelen zich ‘gehoord’ en hebben ‘steun ervaren’. Anderen zijn teleurgesteld in de gemeente. Dat er weinig persoonlijk contact is geweest. En dat er vanuit de gemeente weinig informatie is verstrekt. Wethouder Martin Veldhuizen wordt om een reactie gevraagd. “We hebben als gemeente zo veel mogelijk in de kranten en op de website gecommuniceerd. Daar zijn ook alle maatregelen gepubliceerd. Er zijn ook horecaondernemers bezocht. De intenties waren goed.” Sommige ondernemers zijn bitter. “Wij zijn er niet de schuld van dat onze toko dicht moest. Terwijl in hokken de mensen elkaar wel ontmoetten!” Een van de politici is nogal geschrokken van de reacties. “We hadden meer moeten doen.”

Eén van de horecaondernemers geeft aan: “Ik heb gehoord dat er iets meer dan een ton naar onze gemeente is overgemaakt voor coronasteun voor organisaties. En dat vrijwel het hele bedrag naar het verenigingsleven is gegaan.” Een ander zegt schamper: “Waar was het loket voor ons hierin? Verenigingen kunnen wellicht beter lobbyen.” Regiomanager Jan Willem van der Straaten: “De coronatijd is nog niet voorbij. Er is veel leed onder de horecaondernemers. Daar moet ook de gemeente oog voor hebben. Verenigingen zijn hier wellicht wat slimmer geweest. Bovendien is de gemeenteraad erg actief naar het verenigingsleven toe. Ondernemers moeten zelf hun broek ophouden. En daar ontstaat een kloofje.” Van de landelijke steunmogelijkheid hebben enkele ondernemers gebruik gemaakt en dat ook ontvangen. Domien: “Wat ik raar vind is dat veel horecaondernemers niet weten wie vanuit de gemeente de contactpersoon is voor ondernemers. Dat zou toch duidelijk op de website van de gemeente moeten staan?” 

Domien stelt een laatste vraag: “Wat wil de politiek doen voor de horeca?” Zelma van Alstede, CDA: “Levendigheid, evenementen, elkaar horen en zien. Jongerenwerkers van Figulus in gesprek met hokken en keten.” Gerbert Navis, VVD: “Beter handhaven op grote feesten in het buitengebied. Veel aandacht voor veiligheid.” Tobias Holtman, CU: “Goed kijken naar hokken en keten. Samen een visie maken over een eerlijk speelveld in het buitengebied voor langere termijn.” Jeroen Hollema, D66: “Grote terrassen, minder auto’s in het centrum. Muziekkoepels in de grotere kernen terug.” Guido Uland, Progressieve Partij: “Vanuit de horecavisie wat betreft geluidsnormen, met horeca, winkeliers en bewoners van de kern samen input leveren.” Henk Meerdink, HMV/BBB: “Horeca, zoek contact met buurthuizen, participeren, buurthuizen zijn het cement van de samenleving.” Alex Walter, GemeenteBelangen: “Wat er gebeurt in het buitengebied, daar moeten we iets mee doen. En we pleiten voor meer openbare toiletten, om niet zomaar te moeten verwijzen naar de horeca.” 

Domien sluit iets na half tien de enerverende avond af. Hij komt terug op een punt uit de horecavisie: “Zou Aalten een goed Grieks restaurant krijgen?”

Domien Esselink interviewt Wesley Hüning. Midden: Nita Hüning-Koster. Foto: Frank Vinkenvleugel