Wethouder Martin Veldhuizen legt de schoolkinderen uit waar een insectenhotel voor nodig is. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Martin Veldhuizen legt de schoolkinderen uit waar een insectenhotel voor nodig is. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Duurzame herinrichting straten afgerond met opening insectenhotel

Cultuur

Wethouder Martin Veldhuizen enthousiast over de aanpak

Door Bernhard Harfsterkamp

AALTEN – De Dijkstraat en de Admiraal de Ruyterstraat in Aalten zijn verkeersveiliger gemaakt en op een duurzame manier heringericht. Op woensdag 9 maart is het omvangrijke project afgerond. Kinderen zaaiden bloemen en de door ze gemaakte vogelhuisjes werden opgehangen. Nadat wethouder Martin Veldhuizen enthousiast had verteld over de aanpak werd er een groot insectenhotel “geopend”, waarin bijen en andere insecten zich kunnen vestigen. 

Bloemen zaaien en vogelhuisjes ophangen
De vogelhuisjes zijn gemaakt door de kinderen van IKC de Triangel en de Sint Jozefschool. Leerlingen van de laatste school zaaiden ‘bloembommen’, die het zaad van verschillende soorten bevatten, in een van de nieuwe groenstroken. “Ze zullen in mei en juni bloeien”, aldus wethouder Veldhuizen. Ze zorgen niet alleen voor een fraai aanzicht, maar zijn ook belangrijk als voedselplant voor allerlei insecten. “Er is veel groen bijgekomen langs de zijkanten van beide straten”, zegt de wethouder, “In totaal zo’n 28.000 vierkante meter.” Het verbeteren van de biodiversiteit was een van de doelstellingen van de herinrichting.

Bredere stroken voor de fietsers van grasfalt
Bij de herinrichting van de Admiraal de Ruyterstraat en de Dijkstraat hadden de aanwonenden inbreng. Een aantal van hen namen plaats in de klankbordgroep met wie gemeente en aannemer hebben overlegd. “Er is veel rekening gehouden met hun inbreng, al kon niet alles gehonoreerd worden”, vertelt de wethouder. De straten zijn verblijfsgebied geworden, waardoor de maximumsnelheid nu 30 kilometer is. De rijbaan voor de auto’s is versmald en de stroken voor de fietsers zijn flink verbreed. “Voor de fietsstroken is een nieuwe techniek gebruikt”, vertelde Veldhuizen. “Het is grasfalt in plaats van asfalt geworden. Het is asfalt, waarin olifantengras is gebruikt. Daardoor kwam er bij het maken ervan minder stikstof vrij.”

Meer waterbergend vermogen in straten zelf
Aan duurzaamheid is veel aandacht besteed tijdens de herinrichting. Veldhuizen: “De straatstenen kunnen over 30 tot 40 jaar opnieuw gebruikt worden.” Veldhuizen. De straten zijn klimaatbestendig gemaakt door de toepassing van een speciale techniek met kratten, waarin regenwater kan infiltreren. De wethouder vertelde dat tijdens een hevige bui enige tijd geleden al was gebleken dat het goed werkt en er geen sprake was van wateroverlast op de straten. Doel van de herinrichting van de wegen was uiteraard ook het verbeteren van de verkeersveiligheid. Na de toespraak van Veldhuizen kon samen met de aannemer en een van de kinderen van de Sint Jozefschool het doek weggetrokken worden, waarachter het insectenhotel was verscholen. Daarna legde de wethouder de schoolkinderen nog even uit waarom dat hotel belangrijk is. 

De wethouder vertelt enthousiast over de herinrichting van de straten. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De vogelhuisjes worden opgehangen. Foto: Bernhard Harfsterkamp
De door de Sint Jozefschool meegebrachte vogelhuisjes. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Wethouder Martin Veldhuizen helpt de kinderen bij het zaaien. Foto: Bernhard Harfsterkamp