Veel spektakel wordt verwacht bij de autocross in Aalten. Foto: Bart Demkes

Veel spektakel wordt verwacht bij de autocross in Aalten. Foto: Bart Demkes

Foto:

Autocross met sterk deelnemersveld in Aalten

Sport

AALTEN - Na enkele stille jaren op autocrossgebied in Aalten zal de Stichting Sportevenementen Aalten op 10 april een autocrosswedstrijd gaan organiseren. En het wordt meteen een groot spektakel, niet alleen is het nagenoeg de eerste wedstrijd in deze regio maar ook een selectiewedstrijd voor het officiële NK. Deze wedstrijd is toegewezen door de SONAK.

Dit is na het verregende evenement in 2018, de afgelaste wedstrijd in 2019 en de coronajaren 2020 en 2021 een enorme opsteker voor de organisatie. Het aantal deelnemers voor het NK is beperkt tot maximaal 36 per klasse. Hiervan zijn er tien op basis de behaalde eerdere resultaten automatisch geplaatst. Dit houdt in dat er voor de Divisie V en de 1600 sprint selectie wedstrijden worden verreden vanwege het grote aantal inschrijvingen. De eerste selectie is in Aalten op zondag 10 april en de tweede en beslissende in Ferwoude op zaterdag 23 april. Hierdoor zal er op 10 april in Aalten een sterk deelnemersveld uit heel Nederland aan de start staan. 

Naast de selectiewedstrijd zijn er ook de autocrosswedstrijden die meetellen voor het RAMO kampioenschap. Er zijn acht verschillende klassen, interessant voor deelnemers en publiek. Het begint met de 1300cc standaard auto’s voor de junioren met jongeren van twaalf tot achttien jaar. Daarnaast is er de regioklasse, divisie V, beide met grotendeels standaard auto’s met voorwielaandrijving en een motorinhoud tot 2000cc. De tourwagens zijn in principe straatauto’s waarbij de carrosserie nagenoeg standaard is, echter de techniek is vrij, dit houdt in dat hier turbomotoren met vermogens tot meer dan 500PK zijn toegestaan. De keverklasse bestaat al jaren in ongewijzigde vorm met de beroemde verlaagde VW kevers met maximaal 2400cc motor.

In de sprintklassen zijn er drie groepen, de juniorbuggies met motoren tot 600cc, de sprint1600 met motoren tot 1600cc en de combiklasse met onbeperkte cilinderinhoud en turbo`s. Dit zijn auto’s die speciaal zijn gebouwd voor de autocross en dus geen enkels gelijkenis met een straatauto vertonen.

Vanwege het drukke programma met meer dan 60 starts is er dit jaar helaas geen plaats voor de minibuggies en plaatselijke rijders. Alle deelnemers hebben een licentie van de KNAF. De Stichting Sportevenementen Aalten heeft in totaal dertig actieve leden die aan nationale en internationale wedstrijden deelnemen. Daarmee behoort de SSA tot de grotere organisaties in de regio met een rijke historie. 

De wedstrijden beginnen ongeveer 9.00 uur, de ingang voor het publiek is gelegen aan de Veldweg, de route wordt duidelijk aangegeven en parkeren is gratis. Naast het aanschouwen van de wedstrijden is er ook de mogelijkheid om de zeer uiteenlopende technieken van de voertuigen te bekijken in het rennerskwartier. SSA is blij dat na de afgelopen moeilijke jaren de organisatie bij elkaar is gebleven met dank aan alle sponsoren en de vele vrijwilligers en spreekt de hoop uit op een succesvol evenement. Meer informatie is te vinden op www.autocrossaalten.nl of bellen met 06-53565805.