Afbeelding

Dansen op de Vulkaan - De Dijk (1987)

Opinie

Dansen Op De Vulkaan – De Dijk (1987)

Zinvol stemmen

Vandaag precies twee jaar geleden ging Nederland op slot, precies een jaar geleden vonden de Tweede Kamerverkiezingen plaats en deze dagen mogen wij onze stem uitbrengen op één van de plaatselijke politieke partijen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen 2022. Lokale politiek leeft altijd minder dan de landelijke, terwijl wij daar toch direct mee te maken hebben. Ik vind dat aan de ene kant vreemd, maar snap het ook wel weer. Het lukt de heren en dames politici maar niet om een blijvende brug te slaan naar de burger. De afgelopen jaren hebben niet geholpen die verschillen te verminderen en dat ligt wat mij betreft voor het grootste deel aan Den Haag. De kans dat de lokale politiek daar het slachtoffer van wordt, is groot. De opkomst was in 2018 landelijk gezien bijna 55%, in de gemeente Aalten iets hoger, bijna 60%, ik ben bang dat het dit jaar lager zal worden. 

Dat de zaken in Nederland niet allemaal even goed geregeld zijn, is volgens mij een understatement. Maar dit is toch van alle tijden. In 1987 bracht de Nederlandse band De Dijk de single ‘Dansen Op De Vulkaan’ uit, met een kritische tekst over het leven op dat moment in ons land. Zanger Huub van der Lubbe schreef deze tekst 35 jaar geleden, maar hij is grotendeels nog steeds actueel, zeker als het gaat om het gevoel. ‘Je Moet Je Het Schompes Werken, En Je Doet Het, Maar Waarvoor?’, of ‘Bommen Voor De Vrede, Leugens Om Het Geld’. Het meest in het oog springend vind ik ‘Dit Is De Grote Vrijheid, Je Mag Zeggen Wat Je Denkt, Niet Dat Het Iets Uitmaakt’ en ‘Ze Doen Toch Wat Ze Willen’. De ontevredenheid spat ervan af, maar die laatste zinnen zijn anno 2022 voor velen nog erg actueel.

Waarom zou je toch moeten gaan stemmen? Het is een voorrecht dat we dat mogen doen, één van de pijlers van onze democratie. En als het gaat om de lokale politiek, dan moet je eigenlijk over je negatieve gevoelens voor de landelijke politiek heen stappen. Woningbouw, 30 kilometerzones, hoogte OZB en het inzetten van sport en cultuur, daar gaat het om bij de gemeenteraadsverkiezingen. Het gaat om jouw eigen leefomgeving en over hoe die ingevuld zou kunnen worden.

Het wordt dus spannend. Wie komt er in de raad, wie zijn de winnaars... en wie de verliezers? Politiek, het blijft toch een vorm van ‘Dansen Op De Vulkaan’!

57. Dansen Op De Vulkaan - De Dijk