Herman Rendering, wethouder Ted Kok (op de ladder) en Herman Simmelink (rechts). Foto: Jan Oberink

Herman Rendering, wethouder Ted Kok (op de ladder) en Herman Simmelink (rechts). Foto: Jan Oberink

Nestkasten, bloemenranden en onderhoud bij Groot Deunk

Natuur

BARLO - Weer zijn er stappen gemaakt bij Groot Deunk. De plannen die zijn uitgerold worden nu in sneltreinvaart gerealiseerd. Kort geleden, op zaterdag, zijn er door een grote groep vrijwilligers veel werkzaamheden verzet, onder andere het ophangen van 38 nestkasten voor vijftien vogelsoorten. Hierdoor kon er op de klussenlijst flink worden afgevinkt.

De verrichte werkzaamheden bestonden onder andere uit het water afvoeren naar de vijver, versnipperen van takken, verwijderen van oude afrastering, het plaatsen van oude telefoonpalen. Ook het aanleggen van ‘vergeten’ vaste kruidenplanten, omgazen van struiken en bomen om vraatschade door hazen te voorkomen, het versnipperen van struikheide dat afkomstig is van een natuurgebied bij Winterswijk en het uitstrooien op het terrein van Groot Deunk is door de vrijwilligers opgepakt. 

Daarnaast werden voor meer dan vijftien vogelsoorten 38 nestkasten opgehangen langs een wandelroute van vijf kilometer. Voor de grote nestkasten, helemaal boven in de bomen, was een verreiker van Prinsen uit Bredevoort aanwezig. 

Wethouder Ted Kok zou de eerste nestkast ophangen maar omdat hij corona had kon hij niet aanwezig zijn op deze zaterdag en zijn de nestkasten door de vrijwilligers opgehangen, op één na… Die zal door Kok worden opgehangen als hij weer beter is. De reden dat de wethouder de eerste nestkast op zou hangen is omdat hij altijd project Groot Deunk heeft gestimuleerd en ondersteund. Maandag 7 maart heeft de wethouder de laatste nestkast opgehangen in het fraaie natuurgebied bij Groot Deunk. 

De komende maanden zullen de stroken met graangewassen en bloemenranden worden ingezaaid. De werkgroep is erg blij dat zeldzame planten bij de mooie meanderende beek weer terugkomen. Naast de nachtorchis is te zien dat de natuur zich weer herstelt. Door de ondersteuning van de gemeente Aalten, wethouder Ted Kok, de provincie Gelderland en de Vogelbescherming hebben de stichting Groot Deunk en de vrijwilligers van ‘Samen voor de Patrijs’ prachtige natuur kunnen aanleggen in Barlo. 

Belangstellenden kunnen zich aanmelden voor een excursie met gids. Hiervoor kan contact worden opgenomen met Herman Simmelink, e-mail adres: samenvoordepatrijs@gmail.com