De Lijsttrekkers en Angelique Krüger. Foto: Frank Vinkenvleugel
De Lijsttrekkers en Angelique Krüger. Foto: Frank Vinkenvleugel

Lijsttrekkersdebat met gastvrouw Angelique Krüger

Politiek

LINTELO – Donderdag 3 maart staat Kulturhus Lintelo in het teken van een lijsttrekkersdebat. Er wordt gesproken over de leefbaarheid en vitaliteit van de buurtschappen en de kleine kernen. Angelique Krüger, wonend op De Haart, praat op soepele wijze de avond aan elkaar. “Eigenlijk ben ik een soort Anton Stapelkamp, maar dan blond”, grapt zij. Het lijsttrekkersdebat is georganiseerd door Platform Aalten, bestaande uit belangenclubs en gemeenschapshuizen uit de kleine kernen en buurtschappen. 

Door Karin Stronks

Tussen 19.00 en 19.30 uur begint de zaal van Kulturhus Lintelo vol te lopen. Een podium biedt plaats aan de lijsttrekkers, de statafel van gastvrouw Angelique Krüger staat strategisch opgesteld, rode en groene petjes liggen klaar. Achter in de zaal staan geluid- en beeldtechnici van Aladna FM en Dinxper FM klaar om de livestream te verzorgen. Volgens Angelique een unicum dat deze twee met elkaar de uitzending verzorgen. Een raadslid merkt droogjes op: “Als alle bezoekers met een politieke achtergrond zouden vertrekken zouden er niet veel mensen overblijven…”

Om half acht pakt Angelique de microfoon en loopt naar de lijsttrekkers om met een voorstelrondje te beginnen. Dan krijgen de politici acht stellingen te horen waarop gereageerd kan worden. Eens, groen petje op, mee oneens, rood petje op. Steeds krijgen enkele lijsttrekkers, of vervangers, gelegenheid om iets te zeggen over een van de stellingen. 

De stellingen gaan over het al dan niet groeien van de gemeente, over het woningtekort, of eigen inwoners voorrang moeten krijgen als er woonruimte leegkomt, over kleinschalige bouwlocaties, het aanstellen van een woonconsulent, waar ligt de prioriteit van woningbouw, bouwen voor jongeren of ouderen? Over het aanbieden van betaalbare woningen buiten De Woonplaats om, over de koopprijs van starterswoningen, die ligt op het enorme bedrag van 230 000 euro. En dat bedrag stijgt nog altijd. De laatste stelling luidt, wat heeft prioriteit, de woningnood oplossen of duurzaam bouwen? 

PP, vertegenwoordigd door Bert Weevers die lijsttrekker Esther Diepenbroek vervangt, pleit bij de laatste stelling voor een combinatie van deze twee mogelijkheden. “Bestaande woningen duurzaam maken en duurzaam nieuw bouwen.” Over het startersbedrag van 230 000 euro zegt Gerloeske Brezet van D66, vervanger van Alexander van der Graaff: “We zullen goedkoper moeten bouwen, deze grens moet lager, naar de twee ton.”        

Vier partijen zijn voor om nieuwbouw voor jongeren hoge prioriteit te geven. Margret Rensink, GemeenteBelangen: “Veel jongeren willen hier wel blijven maar trekken weg omdat ze geen woning kunnen vinden. En dan komen ze niet snel meer terug.” CU pleit voor een combinatie. Tobias Holtman: “Als we voor jong en oud gaan bouwen komt er doorstroming op gang. Dan komen er woningen vrij.” 

Of eigen inwoners voorrang moeten krijgen als er gebouwd wordt? Vijf partijen zijn tegen, twee voor. De tegenstanders vinden dat het ‘aan de markt overgelaten moet worden’. Henk Meerdink van HMV/BBB: “We hebben te maken met een ‘draaicollege’. Eerst mag er door krimp helemaal niet gebouwd worden. Nu is de woningnood hoog en is men voorstander van het bouwen van 1000 huizen in onze gemeente! Van krimp komt kramp… “

Zijn de partijen voorstander van kleinschalig bouwen in het buitengebied? Een meerderheid is hier voor. PP pleit voor kansen als agrarische gebouwen leegkomen. Weevers: “Het creëren van hofjes, waar generaties bij elkaar kunnen wonen.” CU is het daarmee eens. Holtman: “Het sociale combineren met woningbouw. Jong en oud door elkaar, die omzien naar elkaar.” 

De stelling over het aanstellen van een woonconsulent brengt een discussie op gang. VVD is tegen, als enige. “Als dat nodig is dan is er iets mis.” CU pleit voor een ‘doorstroom-makelaar’. 

De lijsttrekkers krijgen een vel papier, aan de ene kant mogen ze opschrijven waar ze geld aan willen uitgeven, aan de andere kant noteren waarop bezuinigd moet worden, ofwel waar geld vandaan moet komen. Uitgeven blijkt makkelijker te zijn dan geld binnenhalen…

Belasting verhogen (PP en GemeenteBelangen), geld verdienen door ‘bedrijvigheid’ (VVD) , woonlasten eventueel verhogen (CDA), subsidies bij de provincie aanvragen (CU) en een halve wethouder minder (HMV/BBB), preventie in Zorg inzetten (D66) zijn enkele voorstellen om te besparen. Uitgeven willen de partijen onder andere aan buurtscholen, buurthuizen (HMV/BBB), een jongerenpanel voor jongeren van twaalf tot achttien jaar (D66), boerenfonds oprichten en het verenigingsleven helpen (CDA), kulturhuizen in stand houden, dorpskernen stimuleren om een plan op te stellen (PP), woonlasten laag, buurtschappen (CU), verenigingsleven en woningbouw (GemeenteBelangen). 

Er volgt ten slotte een vragenronde. Een dame vraagt of de lijsttrekkers in één zin kunnen aangeven waarin ze zich onderscheiden. CDA: boeren, buiten en verenigingsleven. GemeenteBelangen: Opkomen voor belang inwoners, onafhankelijk en lokaal. D66, lange termijn plannen. CU: Menselijk gezicht. HMV/BBB: buitengebied, voeding boeren en burgers. VVD: dienstbare overheid, veel zelf regelen. PP: klimaat, verduurzamen en sociaal beleid. 

Licht- en geluidmensen van Aladna FM en Dinxper FM. Foto: Frank Vinkenvleugel
Lijsttrekkers, Angelique Krüger en publiek. Foto: Frank Vinkenvleugel