Gerrit Vossers en hond, in 'Poah', het verhaal achter 'het ontstaan van de poah'. Foto: IetsAnders.nl

Gerrit Vossers en hond, in 'Poah', het verhaal achter 'het ontstaan van de poah'. Foto: IetsAnders.nl

Gerrit Vossers bezorgt na de Achterhoek ook Hoopman Machines - Holaras de ‘poah factor’

Cultuur

IJZERLO/GROENLO - Soms behoren spontane Achterhoekse uitingen ineens tot het Algemeen Beschaafd Achterhoeks vocabulaire. ‘Høken’, ‘brekken en angoan’ en ‘boh foi toch’ zijn al vele jaren dagelijks algemeengoed. Gerrit Vossers, bekend Achterhoeks weerman uit Silvolde voegde daar enkele jaren geleden uit het niets spontaan ‘poah’ aan toe. 

Door Henri Walterbos

De goedlachse en immer opgewekte Vossers, verzorgt al vele jaren het weerbericht voor regionale omroepen. In 2013 werd hij vanwege zijn ‘poah’ uit het niets onbedoeld een bekende Achterhoeker, tot ver buiten de Achterhoekse bossen en weilanden. Tot nationale tv aan toe. Toen Gerrit midden in zijn weerpraatje, al staand op een verkeersheuvel, ergens in de Achterhoek, voor voormalige tv-station Focuz TV in zijn ooghoek ineens zijn favoriete groene landbouwvoertuig, de John Deere 6320 aan ziet komen rijden, maakt zijn hart een vreugdesprongetje. “Heej, doar he’j een John Deere trekker. Da’s een mooi ding! Poah!” De glimlach waarmee de Silvoldenaar ‘poah’ uitsprak deed de rest. ‘Poah’ is inmiddels onlosmakelijk met Gerrit verbonden. Ook jongeren die liefhebber zijn van trekkers, de landbouw en boerenbedrijven, kennen Gerrit’s legendarische ‘Poah’.

Leuke insteek
Toen Hoopman Machines - Holaras uit IJzerlo, producent van landbouwmachines, op zoek was naar een leuke insteek voor een filmpje ter ere van hun 110-jarig bestaan, werd door Christof Elsinghorst van IetsAnders.nl uit Groenlo de inzet van Gerrit Vossers voorgesteld. Het idee werd direct omarmd. Ook Vossers werkte maar wat graag mee. Nog steeds met dezelfde glimlach. Zo ontstond het filmpje ‘het ontstaan van de poah’. “Te zien is hoe Gerrit als baby in de wieg al ‘poah’ huilde, hoe hij in het publiek bij Normaal geen ‘oeh’ maar ‘poah’ roept, hoe ook het ‘poah’ wel eens vanuit de slaapkamer klonk,” lacht Elsinghorst. Een glimlach kan bij het bekijken van het filmpje dan ook inderdaad niet onderdrukt worden.

‘Neet edach’
“’Dat had ik toch echt neet edach, dat mien oetspraak van toen noo de inspiratie veur dit filmpje zol weazen,” glimlacht Gerrit. Ook de opdrachtgever is blij met het filmpje dat eveneens op en top Achterhoeker Elsinghorst met zijn team maakte. “Het is altijd leuk iets te bedenken voor een enthousiaste opdrachtgever, het uit te werken en dan gaan met die banaan. Ik vond het bij Hoopman Machines - Holaras, een echt Achterhoeks bedrijf, en de gelegenheid passen. Het maken van deze film was erg leuk, zelfs Gerrit’s hond kreeg een hoofdrol. Een heel leuke insteek. Wij heten niet voor niets ietsanders.nl,” lacht Elsinghorst die blij is met de eer van zijn werk.