Station, Aalten, groepsfoto. Foto: met dank aan ADW, Ab Tenkink
Station, Aalten, groepsfoto. Foto: met dank aan ADW, Ab Tenkink

Oplossing zoekplaatje, bij het Station Aalten

Cultuur

AALTEN - Een groepsfoto gemaakt in de late jaren twintig bij het Station Aalten. Er zijn een aantal mensen te zien bij de wachtruimte van het station. De foto heeft te maken met het vertrek van meneer Briede van Aalten naar Neede. Enkele namen zijn bekend zoals: de heren Prins, Brouwer, De Graaff, Hilbelink, Esmeijer en Lamers.

Wim Hengeveld uit Aalten weet te melden dat de heer H.R. Briede in april 1927 stationschef was in Aalten. Hij vertrok in juli 1928 naar Neede. Hieruit kunnen we concluderen dat de foto is gemaakt naar aanleiding van het vertrek van de heer Briede. 

Louis Veldhuis weet te vertellen dat de heer De Graaff is omgekomen bij een bombardement in Nijmegen. Bij het station Aalten is een plaquette ter herinnering aan de heer De Graaff aangebracht. Deze is uitgevoerd in brons in plaats van het gebruikelijke koper. De letters zijn verdiept aangebracht. Vermoedelijk betreft het een vervangend exemplaar. Wat er met het origineel is gebeurd is niet bekend. De tekst op de plaquette luidt:

1940 - 1945
Ter nagedachtenis aan den gevallene
Wilhelmus P. de Graaff

Onder de naam is een afbeelding van een gevleugeld wiel aangebracht. Dit is het voormalige symbool van de Nederlandse Spoorwegen. De heer P. de Graaff was personeelslid van de Nederlandse Spoorwegen die tijdens de bezettingsjaren door oorlogshandelingen is omgekomen.

Wilhelmus P. de Graaff werd geboren op 3 maart 1917 in Hoogezand en is overleden op 14 november 1944 in het Duitse concentratiekamp Buchenwald. Na de Tweede
Wereldoorlog nam de directie van de Nederlandse Spoorwegen het besluit om alle omgekomen personeelsleden te gedenken door hun namen te vereeuwigen op plaquettes. Dit was een blijk van piĆ«teit. In de jaren 1947/1948 werden op circa 110 Nederlandse treinstations koperen plaquettes aangebracht, de plaquette voor de heer De Graaff werd onthuld op 8 juni 1948.    

Bijdrage: Leo van der Linde