Het gezin Lurvink neemt het predicaat Hofleverancier in ontvangst. Foto Jan Oberink
Het gezin Lurvink neemt het predicaat Hofleverancier in ontvangst. Foto Jan Oberink

Van huisnijverheid naar Hofleverancier

Economie

AALTEN – Wie in de gemeente Aalten de naam Lurvink hoort zou direct kunnen denken aan bezems en borstels. Niet zo vreemd, gezien het feit dat de familie Lurvink, tegenwoordig opererend onder de naam Borstelfabriek M.J.J. Lurvink BV, zo’n 200 jaar borstels en bezems produceert. Aanvankelijk in een ruimte aan huis, vanaf begin jaren ’70 is het bedrijf gevestigd in een industrieel pand aan de Tweede Broekdijk. Martin Lurvink (37) is de zesde generatie die aan het roer staat van het familiebedrijf. Kort geleden heeft de borstelfabriek het predicaat Hofleverancier in ontvangst mogen nemen. “Een mooi moment, een emotionele dag”, aldus Martin Lurvink.

Door Karin Stronks 

De ontvangst is hartelijk. In de kantine staat een breed assortiment aan chocola op tafel, cadeaus van gasten die getuige zijn geweest van de overhandiging van het predicaat Hofleverancier. Met een kop cappuccino en een stuk chocola gaan we met Martin Lurvink in gesprek over de borstelfabriek, een stuk geschiedenis, heden en toekomst. Martin neemt ruim de tijd om uitleg te geven. Hij is op zijn eigen bescheiden manier trots op zijn bedrijf, zijn collega’s, de geschiedenis en natuurlijk op het predicaat Hofleverancier. “Mijn vader heeft zo’n twintig jaar geleden een poging gedaan om het predicaat Hofleverancier te verkrijgen. Dat is hem niet gelukt. Je moet aan veel criteria voldoen. Bijvoorbeeld aantonen dat het bedrijf ruim honderd jaar bestaat, dat het een familiebedrijf is en dat je van onbesproken gedrag bent”, legt Martin uit. Hij besluit anderhalf jaar geleden om samen met zijn vriendin nog een poging te doen. “Odette heeft veel materiaal weten te bemachtigen. Voldoende om opnieuw te proberen om de titel Hofleverancier te mogen voeren.”

Martin: “De akten gaan van de gemeente via de provincie naar het kabinet van de Koning. En dezelfde weg terug. Het verlossende bericht komt van de gemeente. We zijn er heel erg trots op. Mijn vader, opa en familie nog verder terug en ons team hebben het mede mogelijk gemaakt. En natuurlijk het speurwerk van Odette”, aldus Martin. “We kunnen aantonen dat de oorsprong van ons familiebedrijf 200 jaar terug in de tijd ligt. Er zijn aanwijzingen dat daarvoor ook huisnijverheid is geweest maar daar is geen documentatie over. Vanaf 1821 wel. Verreweg genoeg materiaal om te voldoen aan de gestelde criteria.”

Huwelijksakte
De eerste documenten dateren van ruim 200 jaar geleden. In de huwelijksakte (1813) van Arnoldus Lurvink en Johanna Geertruida Feldkamp staat Arnoldus vermeld als Borstelmaker. De jongere broer van Arnoldus trouwt in 1820, ook hij staat te boek als Borstelmaker. Bij nog drie broers wordt als beroep Borstelmaker genoemd. “Omdat het maken van borstels een nijverheid was die thuis werd bedreven was dit vaak niet officieel geregistreerd. Het ambacht werd uitgeoefend aan het adres Aalten 136. Een van de broers, Gerhardus, koopt het huis en de spullen in 1823, na het overlijden van vader Arnoldus, voor 342,95 gulden.” In die tijd werden borstels en bezems handmatig gemaakt. De borstelharen werden in hete pek gedompeld en in de in verband geboorde gaten in het hout gedrukt. Martin: “Een tijdrovend werkje.”

Borstelfabriek M.J.J. Lurvink BV
In 1861, als de kadastrale geschiedenis van de borstelfabriek begint, is de woning aan de Hogestraat voor 960 gulden aangekocht. “Daar is een complex ontstaan, de grondlegging van de huidige borstelfabriek. De naam Lurvink en Zonen is dan in zwang, te zien aan stempels op facturen.” Het bedrijf groeit gestaag en in 1972 verhuist het bedrijf naar de Tweede Broekdijk en krijgt de naam Borstelfabriek M.J.J. Lurvink BV. Daar zwaait de vader van Martin de scepter en is het maken van borstels al fors geautomatiseerd. Als Martin 25 jaar is overlijdt zijn vader. Hij komt dan aan het roer te staan van het bedrijf. “Toen mijn vader ziek was heb ik definitief besloten om in ons familiebedrijf te stappen. Ik wilde eigenlijk bij de politie… In korte tijd heb ik veel moeten leren. En sprong op mijn 25ste in het diepe. We hebben behoorlijk geïnvesteerd in nieuwe machines en het bedrijf verder gemoderniseerd en uitgebouwd. Zonder uiteraard de kwaliteit uit het oog te verliezen.” Bij de borstelfabriek in Aalten werken achttien mensen. De materialen en het hout worden onder andere ingekocht in Sri Lanka.

“We hebben een fijn team, alles geautomatiseerd en qua machinepark alles up-to-date. Qua toekomst ziet het er goed uit. We hebben kort geleden een groothandel in schoonmaakartikelen overgenomen, sponzen, doekjes en dergelijke. Nu kunnen we het complete plaatje bieden”, aldus Martin. Hij vervolgt: “Het predicaat Hofleverancier is een bekroning op ons werk, we zijn er heel blij mee en trots op. De dag van de overhandiging was prachtig, erg emotioneel ook. Mijn moeder heeft mooi gesproken en ik heb mijn vriendin ten huwelijk gevraagd. We hebben zo veel bloemen gekregen, die heb ik allemaal bij onze medewerkers bezorgd! Dat hebben ze verdiend.”

Het borstelmaken omvatte veel handwerk. Foto: Eigen foto