Een scene uit de film Quo Vadis, Aida?. Foto: PR
Een scene uit de film Quo Vadis, Aida?. Foto: PR

Quo vadis, Aida? in filmtheater Schiller

Cultuur

AALTEN - Filmtheater Schiller vertoont de oorlogsfilm Quo vadis, Aida? (2020). De film, over de zwartste bladzijde uit de geschiedenis van Dutchbat, draait op donderdag 17 maart, aanvang 20.00 uur.

VN-tolk Aida is in juli 1995 op de VN-compound in Potocari (Bosnië en Herzegovina), wanneer die volstroomt met vluchtelingen. Moslim-enclave Srebrenica is zojuist gevallen en iedereen vreest etnische zuiveringen door het Bosnisch-Servische leger onder leiding van generaal Ratko Mladic. Het Dutchbat van luitenant-kolonel Karremans staat erbij, kijkt ernaar en doet beschamend weinig. De Bosnische regisseur Žbanic blijft de hele film dichtbij Aida, die koste wat kost wil voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger ook haar man en twee zonen in handen krijgt. 

Quo vadis, Aida? werd genomineerd voor een Oscar in de categorie Beste Buitenlandse film en geselecteerd voor de Officiële Competitie van het filmfestival van Venetië en Toronto. De film won meerdere prestigieuze prijzen waaronder de Publieksprijs op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) en de Grand Jury Award op Movies that Matter. ‘Meeslepend, aangrijpend en hartverscheurend,’ aldus Variety.

Locatie: oerkroeg Schiller, aanvang: 20.00 uur. Tickets à 8 euro, exclusief bankkosten, zijn uitsluitend online te koop via de website www.oerkroeg.nl