Andriy Vasylenko deelt brood uit in Oekraïne. Foto: PR

Andriy Vasylenko deelt brood uit in Oekraïne. Foto: PR

Actie voor mensen in nood: brood bakken in Oekraïne

Maatschappij

DINXPERLO - Karin Huijzer brengt de volgende actie onder de aandacht, haar zus Janine Meijer is in oktober in Oekraïne geweest bij de mensen die nu, in oorlogstijd, een bijzondere actie hebben opgezet. Ze bakken brood en delen dat dagelijks uit aan Oekraïners die het hard nodig hebben. 

In Brovery, grenzend aan Kiev in Oekraïne, wonen Andriy en zijn Nederlandse vrouw Arenda Vasylenko (zij is een aantal keer in het nos journaal geweest) met hun vier kinderen. Andriy werkt voor een bedrijf dat bakkerijbenodigdheden levert. 

Toen Rusland Oekraïne aanviel, besloten zij om niet te vluchten, maar om te blijven zodat ze de inwoners die niet kunnen vluchten en langstrekkende soldaten kunnen helpen. De supermarkten raakten al snel leeg en mensen kunnen niet meer bij hun geld. Andriy mag de bakkerij en de voorraden gebruiken, mits hij die na deze vreselijke oorlog terugbetaalt. Hij heeft vlug een team van vrijwilligers ingewerkt en ze zijn begonnen met het bakken van brood. 

Dag en nacht worden er op twee locaties brood gebakken en uitgedeeld. De broden worden uitgedeeld bij de bakkerij, waar telkens een lange rij staat. Vrijwilligers brengen het brood ook naar gezinnen en ouderen die het huis niet meer uit durven/kunnen en ziekenhuizen waar ouders van zieke kinderen en verplegers overnachten. Ook soldaten worden voorzien van brood. 

Met een team van vrijwilligers wordt dag en nacht brood gebakken


Om mensen van iets warms te kunnen voorzien, maken ze nu ook soep met groenten en restjes vlees. En proberen ze water te kopen voor soldaten die onderweg zijn en niets bij zich hebben. Om dit voort te zetten, is natuurlijk geld nodig. Daarom is het initiatief Bake4Ukraine opgericht. Er is nu ook een Nederlands rekeningnummer geopend. Mensen die willen helpen kunnen doneren naar Stichting kom over en help in Nijkerk, bankrekeningnummer: NL42RABO0161004555 onder vermelding van bake4Ukraine.