Drie wethouders, drie voorbeelden. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Drie wethouders, drie voorbeelden. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Reis expositie over verduurzaming monumenten begint in Winterswijk

Cultuur

Tentoonstelling gaat daarna door naar Aalten en Oost Gelre

Door Bernhard Harfsterkamp

WINTERSWIJK – Bij de restauratie van gemeentelijke en rijksmonumenten is de aandacht voor duurzaamheid de laatste jaren sterk toegenomen. Monumentenbezitters in Aalten, Oost Gelre en Winterswijk konden al met subsidie een advies voor de aanpak laten opstellen. Op woensdag 23 februari werd een expositie geopend met veel praktische informatie over de verduurzaming van oude gebouwen door de verantwoordelijke wethouders van de drie gemeenten.

“Erfgoed goed doorgeven aan volgende generaties”
De gemeenten Aalten, Oost Gelre en Winterswijk werken al vele jaren nauw samen als het over monumenten en cultuurhistorie gaat. Wethouder Henk Jan Tannemaat (Winterswijk) vond de gezamenlijke opening in het raadhuis van Winterswijk, “een verduurzaamd monument”, daarom logisch. “Het is belangrijk dat er aandacht is voor verduurzaming van monumenten. Het is belangrijk dat wij ons waardevolle erfgoed goed doorgeven aan volgende generaties.” Daarom is het voor bewoners van monumenten belangrijk te weten wat de mogelijkheden zijn. In de tentoonstelling zijn die op een duidelijke wijze zichtbaar gemaakt. In het raadhuis is bovendien het centrum van duurzaamheid van de gemeente gevestigd. Medewerkers van het centrum zijn van dinsdag tot en met vrijdag ’s middags aanwezig voor toelichting en advies.

“Goed voorbeeld doet volgen”
De tentoonstelling is gemaakt door de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Marjolein Verschuur van de rijksdienst vertelde dat de reizende tentoonstelling voor het eerst is opgesteld in Winterswijk. “Bezitters van monumenten denken vaak dat er niets kan. Dat is niet waar. Het is wel maatwerk en deze expositie geeft daar een goede richting aan. Ik hoop dat veel mensen komen kijken en er mee aan de slag gaan.” De tentoonstelling zal ook in de twee andere gemeenten te zien zijn. “Ik ben blij dat wij er aan meewerken”, zei wethouder Martin Veldhuizen (Aalten), “Er kan meer dan iedereen denkt in onze monumenten.” Voor zijn gemeente is het Grenslandmuseum in Dinxperlo een goed voorbeeld van een verduurzaamd monument. “Het is mooi dat we hier zijn”, zei wethouder Marieke Frank (Oost Gelre). “Een goed voorbeeld doet volgen. Een duurzame verbouwing van oude gebouwen en monumenten is mogelijk. Wij gaan daarvoor.”