Afbeelding
Lydia ter Welle

Gemeenteraadsverkiezingen

AALTEN/DINXPERLO - Op 14, 15 en 16 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De stempassen zijn verstuurd, alle stemgerechtigden hebben deze eind februari ontvangen. De kandidatenlijst wordt begin maart bij de inwoners van de gemeente bezorgd.

Zeven politieke partijen doen deze keer mee met de gemeenteraadsverkiezingen, te weten GemeenteBelangen, VVD, D66, Progressieve Partij, CDA, ChristenUnie en HMV/BBB. De partijen zijn volop bezig met campagne voeren, hebben allemaal een verkiezingsprogramma samengesteld waarin hun speerpunten, plannen en ideeën staan voor de gemeente Aalten. En hoe volgens hen de samenleving er uit moet zien en moet functioneren. Over één ding zijn alle partijen het eens: ga stemmen, maak gebruik van dit grondrecht. Alle stemmen zijn belangrijk! 

Stemwijzer
Voor mensen die nog twijfelen is er de Stemwijzer. Via aalten.stemwijzer.nl kunnen mensen hun mening geven over dertig stellingen. De vragen hebben een divers karakter, allerlei zaken in de gemeente komen aan de orde. Bijvoorbeeld woningbouw, prostitutie en het realiseren van bedrijventerreinen.

Stemlokalen
Er zijn twintig stemlokalen in de gemeente Aalten. Er kan gestemd worden bij De Koppelkerk in Bredevoort bij de Eurohal, Het Blauwe Meer, Kulturhus en het Kerkelijk Centrum in Dinxperlo, bij Beele Sealing Valley, de christelijk gereformeerde kerk, Sportpark Zuid, Westerkerk, Aladnahal, de Zuiderkerk, het station en het gemeentekantoor in Aalten, bij 't Romienendal in Dale, gebouw De Markerink in Barlo, De Rinkamp op de Haart, Bruggink in De Heurne, Dorpshuis IJzerlo en bij Kulturhus Lintelo.

Getoetst
Voor deze gemeenteraadsverkiezingen zijn alle stemlocaties getoetst op de toegankelijkheid door keurmeesters van adviesbureau Ongehinderd. Ook zijn er in samenwerking met de Oogvereniging verbeteringen aangebracht voor mensen met een visuele beperking. Er is een stemmal aanwezig en audio-ondersteuning door middel van een soundbox.

Raad en college
In de laatste week van maart wordt de nieuwe gemeenteraad geïnstalleerd. Deze raad benoemt de wethouders en formeert het college van burgemeester en wethouders. De politieke partij die de meeste raadsleden heeft, heeft het voortouw bij de college-onderhandelingen.

De burgemeester is het enige lid van het college dat niet wordt gekozen. Hij is al benoemd door de Kroon (de koning, de ministers en de staatssecretarissen). Alle informatie over de verkiezingen is te vinden op de website https://www.aalten.nl/inwoners/verkiezingen_44736