According to Mary. Foto: PR

According to Mary. Foto: PR

Bandjes kunnen de oefenruimte weer in op weg naar de podia

OOST GELRE - Zware tijden voor de kunst- en cultuursector en aanverwante sectoren, de afgelopen twee jaar. Nog steeds, al lijken er betere tijden aan te komen. Zo ook voor bandjes die plezier beleven aan muziek maken, met elkaar en een paar keer per jaar een heus podium mogen betreden, in een kroeg tussen de schuifdeuren mogen staan. Een terugblik en vooruitblik met bandjes en muzikanten uit de regio. Een rondgang leert dat vanwege het gebrek aan kunnen oefenen en spelen met elkaar, bandjes uit elkaar zijn gevallen of stil hebben gestaan. Toch is er vooral hoop.

Door Henri Walterbos

According to Mary en The Sec
(Vragender, Winterswijk, Lichtenvoorde, Haaksbergen)
Marion en Roland van Wijk maken samen deel uit van de vijfmansrockformatie According to Mary en de zeskoppige akoestische band The Sec. Om hun hoofd boven water te houden met hun Rockcafé Taste in Groenlo werden gedurende de lockdown binnen de regels privé-optredens verzorgd en nu het weer mag, wordt er weer gerepeteerd, staan weer optredens in de agenda. Met potlood geschreven weliswaar nog, maar beiden zijn hoopvol dat de geplande optredens doorgaan, aangezien ze in de lente en zomer plaatsvinden. “Met According to Mary zijn we de studio in geweest voor een demo en voor Soundcloud. Met beide bands zijn we door blijven oefenen toen het mocht. Een tijdje mocht het niet, maar zo gauw we weer mochten, hebben we het weer gedaan. Met The Sec mochten we in ons café niet repeteren omdat het horeca was. Dan leek het open. Hebben we het bij ons thuis gedaan, met elkaar in een grote kring gezeten. We hebben in de lockdown nog een online optreden gedaan voor de Dag van de Achterhoekse popmuziek. We hebben in Borculo bij Kleintje Woodstock opgetreden en bij Hopdonder Speciaalbierfestival in Groenlo, toen dat nog mocht. Nu staat Oerol geboekt. Op 10 juni gaan we weg en 16 juni terug. We gaan ervan uit dat dat doorgaat. We hebben daar zes optredens staan.” Daarnaast dook de band de studio in om vier nummers op te nemen. “‘Whiskey in the jar’, ‘Bobby McGee’, ‘Is it’ van Triggerfinger en ‘I’ve searched for you,’ een ballad van Pebbles and The Bambams, een eerdere band van ons. Onze bassist speelt daar accordeon op. Heeft ie veertig jaar niet gedaan. Hebben we ook nog een speciale versie van opgenomen, met een iets aangepaste tekst. Voor een overleden vriendin van ons, is voor haar man. De cd die we ooit met Pebbles hebben opgenomen gaan we binnenkort op Spotify zetten. Muziek is onze grootste uitlaatklep. We verwachten dat het allemaal weer de goede kant opgaat, maar dan wel zonder anderhalve meter.”

Empty Bottles
(Winterswijk, Aalten)
"We hebben gemerkt als muzikant zijnde in het amateurcircuit dat corona best wel veel invloed heeft gehad op bandjes in de regio. Ook Empty Bottles is een beetje uit elkaar gevallen en met deze nieuwe muzikanten weer gevormd tot wat we nu zijn. Omdat bandjes niet meer konden repeteren vielen ze uit elkaar”, begint Jeroen, waarna de huidige bandleden zich voorstellen: Michelle Menting (zangeres), Ben Veurman (gitarist), Arnold Kos (bas, zang), Michiel Franken (toetsen, backing vocals), Jeroen Swienink (drums). "We kwamen elkaar afgelopen jaar toevallig tegen en met sommigen had ik al eens in een band gezeten. Toen vroegen we elkaar hoe het ging. ‘Waardeloos' zei ik, ‘bij ons ook', kreeg ik terug. Dan kom je aan de praat, met dit als resultaat. We zijn er toen enthousiast tegenaan gegaan, maar ja, toen kwam de tweede golf. We zijn een jaar verder en hebben nog steeds niet kunnen spelen. Wel een beetje kunnen repeteren vanaf juli tot november ongeveer. We hebben thuis nog wel akoestisch iets kunnen doen. Ook omdat je vier mensen thuis mocht ontvangen. Dat kon goed omdat we met zijn vijven zijn.”
Jeroen maakte al eerder deel uit van Empty Bottles. Vanuit ‘Turn it up', waar hij anderhalf jaar deel van uitmaakte - evenals Michiel - keerde Jeroen terug achter de drumkit van de band waar hij een van de oorspronkelijke oprichters van is, samen met Arnold en Ben. "We hebben bewust de naam Empty Bottles aangehouden in verband met de naamsbekendheid. De naam ontstond omdat we tijdens de oprichting ontzettend veel bier hebben gedronken, met als gevolg veel lege bierflessen, vandaar Empty Bottles”, lacht Ben. "We zijn een heel breed georiënteerde coverband, denk ik. Vandaar dat we er ook graag een zangeres bij wilden hebben. We spelen van ABBA tot rockmuziek, disco, Top 40 maar ook Helene Fischer.” "Zelfs Snollebollekes”, lacht Michelle. "Dat doen we zodat we ons ook aan kunnen passen op de feestjes. We doen van alles. Van bruiloften tot iemand die vijftig is geworden. Niet allemaal nummers die we allemaal even leuk vinden, maar wel een hele mooi mix van verschillende stijlen. We hebben een hele frisse wind waaien nu, maar dat hebben we wel een beetje aan ons lot uit de loterij te danken”, kijkt Ben in de richting van Michelle. Ze voelt zich vanaf het begin thuis in de band: "Ik was gestopt bij de Trainband, die ook door corona min of meer op zijn gat viel, had geen enkele connectie met een van deze mannen. Door een Facebookbericht kwam ik met hun in contact, want ik was wel op zoek naar iets. We kenden elkaar niet.” "Het was een echte blind audition,” lacht Ben. “We hadden direct een klik. Ik had direct een gevoel van ‘dit is het' ”, lacht en straalt Michelle. “Het is ontzettend fijn dat je elkaar nu weer ziet, samen koffie drinkt, bijpraat en na afloop een biertje drinkt met elkaar.”
De band ziet ontzettend uit naar het eerste optreden, zondagmiddag 13 maart, vanaf 16.00 uur, in The Gallery in Winterswijk. “Eerst was dat 30 januari, maar dat moest verzet worden. Het is fijn om daar samen naar toe te werken. We wilden misschien gaan streamen maar zijn niet zo handig, vandaar dat we The Gallery hebben gebeld. Zij hebben ons de zaal beschikbaar gesteld. We hopen op deze manier weer meer optredens te krijgen. We hebben de eerste boeking al binnen voor juni. Daar willen we weer naar toe, dat we weer een paar keer in de maand kunnen spelen. Oefenen is leuk, maar we willen wel zo af en toe kunnen spelen. De toekomst voor wat betreft optredens zien we met vertrouwen tegemoet. We hebben het echt gemist.”

Afbeelding
Roland en Marion van Wijk in de studio voor de opnames van vier nummers. Foto: PR