JBN Randori competitie voor beginnende en recreatieve judoka's. Foto: PR
JBN Randori competitie voor beginnende en recreatieve judoka's. Foto: PR

JBN randori competitie bij AV weerbaarheid

AALTEN - De JBN Randori Competitie is een competitie, ontwikkeld door de Judobond Nederland en speciaal voor beginnende en recreatieve judoka's van verschillende clubs. In een kort tijdsbestek, ongeveer anderhalf uur, maken de kinderen zoveel mogelijk wedstrijden, ook wel randori's genoemd. 

Randori is een soort 'sparren', een trainingsvorm die kinderen voorbereidt op wedstrijden. Kinderen gaan met elkaar judoën in randori vorm waarbij iedereen na afloop met een lach op zijn gezicht naar huis gaat. Het grote voordeel van randori is dat de kinderen minder druk ervaren om te winnen of verliezen. Ze zijn op een andere manier bezig met de wedstrijd, wat uiteindelijk onbewust zorgt voor een betere ontwikkeling in techniek en plezier.  

De JBN Randori Competitie bestaat uit poules ingedeeld op leeftijd, gewicht en judo-ervaring van de judoka. De randori wedstrijden kennen een netto speeltijd van twee minuten. De judoka's beslissen zelf wie de randori wint. Kort geleden is de eerste ronde georganiseerd in de dojo van AV weerbaarheid in Aalten waar zo'n dertig judoka's aan mee hebben gedaan. Tijdens de JBN Randori Competitie zijn er waarnemers aanwezig in plaats van scheidsrechters.

De voornaamste taak van de waarnemer is het controleren dat de gedrags- en veiligheidsregels gewaarborgd blijven. De waarnemer heeft ook een adviserende stem indien de judoka's niet zelf kunnen bepalen wie de winnaar is.

Belonen
De judobond is net als AV weerbaarheid van mening dat het belonen van de kinderen heel erg belangrijk is om het enthousiasme erin te houden. Daarom krijgen de judoka's na elke competitie dag een sticker die ze op een stickervel kunnen plakken en na deelname aan de hele competitie krijgen ze een mooi aandenken mee naar huis. Eigenaar/judoleraar Adriaan Veldboom kan terugkijken op een geslaagde middag waarbij iedere judoka een positieve wedstrijdervaring heeft opgedaan.