Stationsstraat met Koembrug. Foto: collectie Leo van der Linde

Stationsstraat met Koembrug. Foto: collectie Leo van der Linde

Reactie Zoekplaatje Koembrug

Cultuur

Reactie Zoekplaatje Koembrug

AALTEN - Op het Zoekplaatje, Koembrug kwamen veel reacties binnen.

Fenny de Heus stuurde de volgende reactie: “Met veel belangstelling volg ik je rubriek ‘Zoekplaatje’. En soms weet ik het antwoord op de vraag van de week. In het kader van het onderzoek naar de familie Sevink, kwam ik de beide zonen Anne en Herman van voorvader Jan Hendrik Sevink ook tegen als leerlooiers in Aalten. Ze hadden een paar jaar een leerlooiersbedrijfje In den Dijk (Dijkstraat) 1867-1873. 

Er stonden twee koemkuipen (of koemgaten) bij hun werkschuur waarin de huiden langdurig in water met looizuren (vaak eikenschors, maar in die tijd ook al op een moderne manier met chemische middelen) werden geweekt. Het stonk vreselijk, maar alles stonk in die tijd, dus de neuzen zullen er niet zoveel last van hebben gehad.

Waarschijnlijk was het het oude bedrijf van Gerardus Peters, die na een Amerikaans avontuur van tien jaar, weer terugkeerde naar Aalten en het oude bedrijf verplaatste naar een plek iets verderop aan de Slinge (Willemsstraat). 

Later werd dat pand gekocht door Te Gussinklo en begon er een hoornbedrijf. Daarna was er een wasserij in gevestigd. Maar dat heb je al laten zien in een vorig Zoekplaatje. Iets noordelijker bij de Grevinkbrug  stond een ‘villekoele’, ook een link met het looiersbedrijf.”