Afbeelding

Muzikaal voetnootje, Marco van Lochem

Opinie

Russians - Sting (1985)

Derde Wereldoorlog?

Ik ben geboren in 1968 en heb de Koude Oorlog dan ook bewust meegemaakt. We werden bang gemaakt voor het ‘rode gevaar’, de Sovjet Unie. Dat gebeurde via radio en televisie, op school en in heel veel liedjes. Of die angst bij mij serieus was weet ik niet meer, maar de vele demonstraties tegen het plaatsen van kernwapens waren er natuurlijk niet voor niets. Het was een extreme vorm van spierballen tonen, dat gelukkig niet is geëscaleerd. De Koude Oorlog kwam eind jaren tachtig tot een einde. De Muur viel en ook het Oostblok knapte uit elkaar. In dat hele gebeuren had de Russische secretaris generaal Michail Gorbatsjov een zeer belangrijke en positieve rol. Hij was, in tegenstelling tot veel van zijn voorgangers, een vredelievende baas van de Sovjet Unie. Natuurlijk zullen ook economische problemen meegespeeld hebben, maar hij heeft een belangrijke rol gehad in het einde van de Koude Oorlog. Hij was voor vrede en dialoog.

De huidige baas van het tegenwoordige Rusland, Vladimir Poetin, is niet zo vredelievend. Met krachtige taal en uiteindelijk ook het laten spreken van de wapens, heeft hij Europa in een oorlog gestort. In 1985 verscheen de prachtige, beklemmende single ‘Russians’ van Sting. De openingszin kunnen we meteen op de huidige situatie plakken, ‘In Europe And America There’s A Growing Feeling Of Hysteria’. Je kunt toch stellen dat dit ook nu weer gebeurt, groeiende angst en misschien ook wel hysterie. ‘Conditioned To Respond To All The Threats’, daar lijkt het nu ook op. Reageren op elke dreiging, het westen richting de Russen en vice versa. ‘We Share The Same Biology, Regardless Of Ideology’, dit klinkt misschien naïef of idealistisch, maar er is toch geen woord van gelogen? We zijn toch allemaal mens en hetzelfde, biologisch gezien dan?

Er is, zo lijkt het, toch niet zoveel veranderd in de afgelopen 30 jaar. Hebben we hier te maken met een machthebber die alleen zijn spierballen wil tonen, of is hij gekrenkt door het verleden van zijn land…of is hij daadwerkelijk de dictatoriale gek, zoals hij vaak afgeschilderd wordt? Hoe dan ook, ik hoop dat het verstand zal zegevieren en dat deze verschrikkelijke situatie snel ten einde zal komen. Dat Poetin zijn land niet in een vernietigende oorlog wil storten, ook kijkend naar de vele slachtoffers die dat zal kosten, ouderen, maar zeker ook kinderen.

‘I Hope The Russians Love Their Children Too’, zo zou het toch moeten zijn?

55. Russians - Sting