Stationsstraat met Koembrug. Foto: collectie Leo van der Linde
Stationsstraat met Koembrug. Foto: collectie Leo van der Linde

Oplossing zoekplaatje, Stationsstraat met Koembrug

Algemeen

AALTEN - Een afbeelding van de Koembrug Aalten, deze is te vinden aan de Stationsstraat  n Aalten. Er kwamen heel veel reacties en interessante gegevens binnen.

Door Leo van der Linde

Henk ter Maat woont aan deze straat en schreef het volgende: “Mijn hele leven heb ik bij deze brug gewoond. De afgebeelde brug met ijzeren leuning, uit circa 1930, vond ik een hele mooie, echt van die tijd. Aan het eind van de oorlog moesten we ons huis verlaten omdat de Duitsers de brug lieten exploderen om zo de oprukkende bevrijders vanuit het zuiden de doortocht naar het noorden te belemmeren. De brug is opgeblazen, maar geen paniek, de tommies hadden erop gerekend en hadden Baileybruggen bij zich. Deze werden in een mum van tijd over de beek gelegd en de bevrijding ging door.”

Ditzelfde gebeurde in de Dijkstraat even verderop met de Dijkbrug. In 1947 werd de huidige brug aangelegd. Tijdens deze werkzaamheden was er een noodbrug ter hoogte waar nu de vistrap is.  De tijdelijke straat liep door het naastgelegen weiland. De aanleg van de nieuwe brug had wat voeten in de aarde. De fundering met de bekisting voor de nieuwe brug werd nog voor de inval van de strenge vorst aangelegd en gestort. Bij de invallende dooi belemmerde dit de vrije doorgang van de enorme hoeveelheid ijsschotsen. Die hoopten zich op voor de in aanbouw zijnde brug. Door de krachtige onderstroom van het water en de draaikolken spoelde zand uit de oevers. Met man en macht moest puin angesleept worden om te voorkomen dat de fraai afgebeelde woning, toen
bewoond door meester Boven, hoofd van de nabijgelegen Wilhelminaschool, in de Slinge zou vallen.

De brug in aanbouw is door het watergeweld verzakt. Na de dooi zijn de zijwanden van de fundering doorgeslepen en opgetild tot de juiste hoogte en is de open gevallen ruimte opnieuw gevuld met beton en hebben we tot op vandaag een stevige brug met een prachtige geredde villa.” 

De naam Koembrug heeft te maken met een ‘koem’. Dit is een soort wasbekken die werd gebruikt om gelooid leer in te spoelen. Op de achtergrond op de ansicht uit circa 1930 is de rooms-katholieke kerk aan de Dijkstraat, te zien, voor de verwoesting in de oorlog. De kerk werd ‘de toren met een lange spits’ genoemd. Na de tweede wereldoorlog werd de kerk herbouwd met een kortere spits.