Lezing door Theo Salemink, een Heer tegenover zijn volk. Foto: Leo van der Linde

Lezing door Theo Salemink, een Heer tegenover zijn volk. Foto: Leo van der Linde

Zeer grote belangstelling voor 1572 – De geboorte van Nederland

Cultuur

AALTEN - Op 24 februari werd in de Koppelkerk te Bredevoort het symposium ‘1572 De geboorte van Nederland’ gehouden. Dat de belangstelling voor dit bijzondere stuk geschiedenis leeft in de Achterhoek en Liemers bleek uit de zeer grote opkomst. De 80 zitplaatsen waren alle bezet en daarnaast keken 250 mensen digitaal thuis mee. Ze zagen een boeiend programma met veel nieuwe weetjes en aantrekkelijk gepresenteerd. Aan het einde van de middag werd het Jaarboek 45 Achterhoek en Liemers gepresenteerd. 

Door Jos Wessels

De aftrap werd verricht door de beide organisatoren, Femia Siero namens Erfgoedcentrum Achterhoek en Liemers (ECAL) en Sylvia Heijnen namens de Koppelkerk. Burgemeester Anton Stapelkamp verrichtte de opening digitaal; hij was door corona aan huis gebonden. Natalya Staring presenteerde de resultaten uit de onderzoeken in de archieven. Er is veel meer informatie voorhanden dan men vooraf dacht. 

Minstens zo belangrijk is een aantrekkelijke wijze van presenteren. Bijvoorbeeld in de vorm van een tiental grappige filmpjes van Natalya met Frans Miggelbrink. Hierna vertelde Theo Salemink over het leed van het gewone volk, met name de boeren. Zij waren altijd het eerst slachtoffer, zowel van de Spaanse als van de Staatse legers. Of zoals iemand zei: ‘zij werden gebeten door de hond én de kat.’ 

Na de pauze deed Hans de Graaf het leed van Dietrich van Bronckhorst-Batenburg uit de doeken. Hij was zowel heer van Anholt als pandheer van Bredevoort. Hij was rooms-katholiek maar probeerde tussen de partijen door te laveren. Uiteindelijk koos hij voor de Spaanse kant. Gertrud von Milendonck, zijn schoondochter en opvolgster, stond voor een schier onmogelijke taak om in zware oorlogsomstandigheden haar gebied te besturen.

Aan het slot van het symposium werd het Jaarboek aangeboden aan de Ridders van Gelre. Dat gebeurde door Henk Dijk, voorzitter van het Mr. H.J.Steenbergenstichting, de uitgever van het Jaarboek. De middag werd afgesloten door drie kanonschoten door compagnie Onversaegt, een re-enactmentgroep in klederdracht die dit jaar nog een belangrijke rol zal spelen in het 1572-programma van Bredevoort. Zo houden ze hier van een 20 tot 22 mei een piekenpoetsweekend, een soort kampement. De zeer geslaagde middag in de Koppelkerk werd afgesloten met een borrel waardoor het nog lang gezellig bleef in Bredevoort.

Sylvia Heijnen spreekt tijdens symposium 1572. Foto: Leo van der Linde