Tobias Holtman, lijsttrekker ChristenUnie. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Tobias Holtman, lijsttrekker ChristenUnie. Foto: Bernhard Harfsterkamp

ChristenUnie komt op voor kwetsbaren in de samenleving

Politiek

AALTEN – In september 2019 nam Tobias Holtman het stokje over van Johan Pennings, die jarenlang het gezicht van de ChristenUnie (CU) in de gemeente Aalten was. Eind 2013 werd hij gevraagd om actief te worden voor de partij. Hij werd fractievolger en de nummer twee op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2018. “We hadden goede hoop op het behoud van de tweede zetel.” Dat lukte net niet. De CU kwam hiervoor enkele tientallen stemmen tekort. Holtman is optimistisch dat het bij de komende verkiezingen wel lukt. 

Door Bernhard Harfsterkamp

Tobias Holtman (33 jaar) is geboren en opgegroeid in Barlo. Samen met zijn vrouw Helga en zijn zoontje woont hij in de kern van Aalten. Zijn ouders waren niet streng gereformeerd. “Wij hadden tv thuis en ik mocht op zondag voetballen.” 

Toch ging hij niet naar Schaersvoorde, dat niet christelijk genoeg was. Zijn ouders hadden samen met andere gezinnen dagelijks vervoer geregeld naar de Reformatorische school Jacobus Fruytier. Na de middelbare school studeerde hij integrale veiligheidskunde op de Saxion Hogeschool in Deventer. Daarna werkte hij bij de Veiligheidsregio Noord en Oost Gelderland en het Instituut Fysieke Veiligheid in Arnhem. Intussen haalde hij zijn Master Veiligheid aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Onderdeel van zijn taak voor het instituut was bestuursadviseur zijn voor de landelijke Veiligheidsregio. “Ik was de rechterhand van Hubert Bruls.” Alle overleggen over de coronacrisis maakte hij van nabij mee. “Ik deed alle voorbereidingen voor de vergaderingen. Dat heb ik vijf jaar gedaan.”

Investeren in de Jeugdzorg
In 2021 was hij toe aan ander werk. Binnen de landelijke ChristenUnie was hij intussen opgevallen en kwam hij op de lijst voor de Tweede Kamerverkiezingen terecht. Dat leidde er toe dat hij gebeld werd door een recruitmentbureau. Daardoor kwam hij bij de Stichting Timon in Zeist terecht, een organisatie die zich bezig houdt met Jeugdzorg. Van nabijheid maakt hij nu mee dat de financiering van deze zorg niet goed geregeld is.

De gemeenten werden verantwoordelijk, maar kregen er minder geld voor beschikbaar. Jeugdzorgorganisaties moeten geld steken in aanbestedingsprocedures, terwijl dat beter rechtstreeks voor hulpverlening ingezet kan worden. Holtman vindt dat de aanpak van de Jeugdzorg met veel aandacht voor preventie goed wordt aangepakt in Aalten. “Maar of het stelsel zoals het bedacht is het goede is?” Een van de speerpunten voor de ChristenUnie is juist investeren in de jeugdzorg, niet in de bureaucratie.

Ongelijkheid, armoede en eenzaamheid tegengaan
Door zijn opleiding en werk is Tobias Holtman veel bezig geweest met de overheid. Zelf actief worden in de politiek was een logische stap. “Ik geloof in politiek, democratie en je stem te laten horen. Het is de manier om de samenleving handen en voeten te geven.” Daarbij is de Bijbel een inspiratiebron. De ChristenUnie is een christelijk-sociale partij. Zorg voor de kwetsbaren in de samenleving is een van de speerpunten.

De gemeente kan voor rust en perspectief zorgen door mensen met problematische schulden een saneringskrediet aan te bieden. “Daarmee koop je de schulden af en blijft er één schuldeiser over.” Aalten is een plattelandsgemeente. “Het platteland verandert en wij willen het leefbaar houden. Vrijkomende agrarische gebouwen moeten we goed herbestemmen.” Daarbij denkt de CU aan een woonbestemming. “Meer bewoners in het buitengebied is goed voor het verenigingsleven en de buurtschappen.”
Samenwerking staat voor CU voorop
Oprecht bezorgd is Holtman over de beschikbaarheid en bereikbaarheid van vrijwilligers. “Dat speelt in Nederland breed en in Aalten. Het aantal vrijwilligers wordt minder. De mantelzorg kalft af.” Vanuit de gemeente kan er meer ondersteuning voor de werving en begeleiding komen. “We willen een gezonde samenleving blijven.”

Preventiemodel
Zorgen zijn er over drugs- en alcoholgebruik. “Wij stellen voor een preventiemodel in te voeren dat in IJsland wordt toegepast. Voor jongeren wordt er een kansrijke omgeving gecreëerd. School, gezin, sportvereniging en de nabije omgeving zijn onderdeel. In IJsland leidde dat er toe dat het drugs- en alcoholgebruik sterk is afgenomen. Het is niet gericht op het individu, maar op de groep.”
Samen bouwen aan een sterke gemeenschap, Aalten samen laten bloeien. Samenwerking met bewoners, in de gemeenteraad, met organisaties en binnen de Regio Achterhoek staat voor de ChristenUnie voorop.