Voorleeskampioen Loes Tebeest wordt toegejuicht. Foto: PR

Voorleeskampioen Loes Tebeest wordt toegejuicht. Foto: PR

Loes Tebeest van IKC De Triangel voorleeskampioen in Aalten

Maatschappij

AALTEN - Op woensdag 23 februari was het dan eindelijk zo ver: de ontknoping van de spannende kwartfinale van de Nationale Voorleeswedstrijd in de bibliotheek. Vanwege coronamaatregelen was de wedstrijd, net als vorig jaar, in een iets andere vorm. De deelnemers lazen ook dit jaar niet voor een volle zaal maar voor een camera. Via een livestream kon iedereen die dat wilde er toch bij zijn! Honderden kijkers zagen hoe uiteindelijk Loes Tebeest er met de titel ‘Voorleeskampioen in Aalten’ vandoor ging.

De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Een van de voorrondes vindt ieder jaar plaats in de bibliotheek. Vanwege corona kon dat ook dit jaar helaas niet met veel publiek. Maar daar had de Bibliotheek iets op bedacht; de wedstrijd was ook te volgen via een livestream. De voorleesmomenten van de kinderen en de beoordeling van de jury werden van tevoren opgenomen en vervolgens netjes gemonteerd door Lex Schellevis. Dit filmpje werd op woensdag 23 februari om 19.00 uur online gezet op het YouTube kanaal van de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Op deze manier kon iedereen die dat wilde er toch bij aanwezig zijn en bleef de uitslag tot het moment van live gaan onbekend!

Livestream
Presentatrice Imke te Selle opent de wedstrijd online. Ze toont de mooie troon waarop de deelnemers gaan voorlezen en het grote scherm waarop de deelnemers te zien zijn die vanuit quarantaine meedoen. Helaas is er ook een afmelding en gaan in totaal negen leerlingen die schoolkampioen zijn geworden met voorlezen, strijden om een plekje in de halve regionale finale op zaterdag 12 maart in de Bibliotheek Aalten.

Indy Kraaijenbrink uit groep 7 van CBS ’t Warmelinck in IJzerlo bijt het spits af. Ze vindt het wel een beetje spannend met al die camera’s. Ze leest voor uit haar favoriete boek, dat ze al wel meer dan twintig keer heeft gelezen, namelijk Huize Fluitekruid: Het geheim van de vreemde tekens van Ingrid Medema. Jurylid Susan Spekschoor begrijpt wel dat Indy het boek zo vaak gelezen heeft, want ze is ook wel heel benieuwd hoe het nu verder gaat. En ze vindt ook dat Indy een hele fijne stem heeft om naar te luisteren.

De volgende is Sietse te Lindert uit groep 8 van Groen van Prinsterer in Aalten. Hij leest vanuit huis voor uit Juffrouw Pots van Tosca Menten en hij heeft voor dit boek gekozen omdat hij het een grappig, spannend en soms zielig verhaal vindt. Sietse neemt jurylid Ellen Wiegerinck hier heel goed in mee want ze voelt de kauwgom op haar gezicht.

Femke Uenk uit groep 7 van CBS Barlo in Aalten leest voor uit Siem Subliem en het ei van Jannes van Tosca Menten. Om hier op de troon terecht te komen, heeft ze eerst haar vriendin moeten verslaan... Jurylid Stijn Bulsink kon het hele verhaal voor zich zien, hij zat er meteen in. Heel knap ook hoe Femke haar luisteraars vast kon houden, mede doordat ze gebruik maakte van verschillende stemmetjes.

Loes Tebeest uit groep 8 van CBS De Triangel Laag in Aalten leest voor uit De GVR van Roald Dahl. Ze vindt het een heel leuk, grappig maar ook wel een beetje spannend boek. Loes houdt heel erg van lezen en komt dan ook vaak in de bibliotheek. De jury vergeet gewoon notities te maken terwijl ze aan het voorlezen is, zo goed neemt Loes ze mee in het verhaal.

Marie-Tahnee Kruip uit groep 8 van Obs de Slinger in Aalten leest vervolgens voor uit Juf Braaksel en de geniale ontsnapping van Carry Slee. Haar toffe outfit geeft haar wat meer zelfvertrouwen tijdens het voorlezen. Ze vindt het boek echt een aanrader omdat er veel spanning, school en vriendschap in zit. De jury heeft niks van de zenuwen gemerkt. Ze keek de luisteraars goed aan en nam ze hierdoor mee in het verhaal.

Silvijn Grievink uit groep 7 van CBS ’t Möllenveld in Aalten is daarna aan de beurt. Dankzij de tips van de juffrouw is hij er helemaal klaar voor. Hij leest voor uit De waanzinnige boomhut van dertien verdiepingen van Andy Griffiths. De jury vindt het knap dat hij zo thuis via een scherm toch de luisteraars goed mee kon krijgen in het verhaal.

Elfi Westerveld uit groep 8 van IKC Uniek in Aalten zit helemaal klaar om voor te lezen uit Weerwolf geheimen van Paul van Loon. Ze zat zo in het verhaal dat ze nog verder wilde lezen! De jury vond het heel mooi dat ze klank gaf aan de woorden, door bijvoorbeeld ‘geheimzinnig’ fluisterend te zeggen.

Norah Lammers uit groep 8 van CBS de Klimop in Aalten is de volgende en ze heeft er zin in! Ze leest voor uit Juf Braaksel en de magische ring van Carry Slee omdat het een super leuk, ook wel spannend en grappig boek is. ‘Waarom stop je nou?!’, vroeg Imke toen ze klaar was met lezen. De jury hing ook aan haar lippen: ze heeft een hele fijne stem om naar te luisteren en ze praat heel rustig.

Donna Schreurs uit groep 7 van CBS de Höve in Heurne is de hekkensluiter. Ze leest voor uit De Gorgels van Jochem Myjer. De jury vond het heerlijk om naar haar te luisteren omdat ze niet alleen voorleest met de mooie klanken en emotie erin, maar ook met haar hele lichaam.

Nadat alle deelnemers hebben voorgelezen, gaat de jury in beraad en luisteren de kijkers naar het liedje ‘Lees nou voor!’ De juryleden roepen uiteindelijk Loes Tebeest uit tot Voorleeskampioen maar de andere acht deelnemers zijn op de tweede plaats geëindigd!

Terugkijken?
Ondanks dat de winnaars nu bekend zijn, is het nog steeds leuk om de wedstrijd terug te kijken. Dit kan via het YouTube kanaal van de Bibliotheek Achterhoekse Poort. Kijk voor meer informatie op www.achterhoeksepoort.nl