CDA lijstrekker Hans te Lindert. Foto: PR

CDA lijstrekker Hans te Lindert. Foto: PR

Investeren in mens en toekomst #gewoondoen

Politiek

AALTEN - Investeren in mens en toekomst door als partij betrokken te zijn en dichtbij de mensen te staan, dat is waar het CDA voor staat. Lijsttrekker Hans te Lindert merkt op dat er in de samenleving veel onvrede is over de landelijke politiek. “Als lokale politiek willen we juist nu dichtbij de mensen staan. Met een verkiezingslijst van veertig personen lukt het ons om de vertaalslag te maken naar de wensen van de mensen uit de gemeente Aalten. Deze campagne staat niet in het teken van het uitdelen van koffie op straat. We willen als partij onze handen uit de mouwen steken en dat doen we graag.” Hans legt vol energie uit welke plannen het CDA voor de komende vier jaar heeft.

Door Eva Schipper

De leefbaarheid van de kernen vindt het CDA ontzettend belangrijk. “Hierin is een belangrijk onderdeel het verenigingsleven. Een vereniging runnen is best ingewikkeld; van het aanvragen van subsidies, het vinden van een bestuur tot het bedenken van activiteiten. Daarom willen we graag de verenigingen helpen met problemen waar ze tegenaan lopen.” Als voorbeeld noemt Hans een penningmeester van een vereniging die de weg naar subsidie binnen de gemeente niet weet te vinden. “Wij nemen deze mensen dan graag in de arm.”

Hans legt uit waarom het CDA het verenigingsleven zo belangrijk vindt. “Wij gunnen iedere inwoner dat hij ergens bij hoort. Stel dat iemand drie weken niet aanwezig is geweest bij de vereniging, dan vragen leden vaak waarom je er niet bent en of ze misschien ergens bij kunnen helpen.” Dat omkijken naar elkaar, dat is wat het CDA zo belangrijk vindt. Ook vindt Hans het sporten en bewegen heel belangrijk. “Zo willen we van het Blauwe Meer in Dinxperlo een vitale omgeving maken, een omgeving die mensen uitnodigt om te bewegen.”

‘Naast boeren staan’
Als het gaat om de agrarische sector wil het CDA graag meedenken over de toekomst van een bedrijf. “Boeren hebben vaak het idee dat de overheid tegen hun werk is, maar wij willen graag naast de boeren staan en kijken naar mogelijkheden.” Het CDA wil graag een boerenfonds inrichten om daadwerkelijk heel concreet te kunnen ondersteunen.

Creatieve woonvormen
Het CDA zet in item woningbouw een stap verder dan meer bouwen. “Wij willen het creëren van creatieve woonvormen, zoals plaatsing van Uuthuuskes of woningsplitsing stimuleren.” Ook hierbij wil de partij dat er iemand vanuit de gemeente geïnteresseerde inwoners gidst bij het vinden van een geschikte woonruimte.

“We moeten daarbij ook echt kijken naar de vraag van de inwoners van de gemeente Aalten.” Hetzelfde idee als voor woningbouw en het verenigingsleven geldt voor andere burgerzaken. “We willen een dienstbare overheid zijn, waarbij de mensen ons weten te vinden. Dit begint echt bij zichtbaarheid en vindbaarheid.”

Als het gaat om duurzaamheid dan wil het CDA verduurzamen met oog voor draagvlak en efficiëntie. “Zo zijn erg veel daken in de gemeente nog te beleggen met zonnepanelen.” Dit zou volgens Hans een betere optie zijn dan het aanleggen van een zonnepark. Voor het CDA is het belangrijk dat verduurzaming samen met respect voor de natuur en de mensen die er wonen gaat.

Duidelijk idee over politiek
Daarnaast heeft het CDA een duidelijk idee over politiek. “Eigenlijk moet politiek zich zo min mogelijk in het gemeentehuis afspelen. De leden van onze lijst zijn non stop aanwezig in de samenleving en vormen daarmee een spreekbuis van de inwoners van de gemeente Aalten.” Hans geeft aan het jammer te vinden dat er al enige afstand bij mensen ontstaat zodra het woord politiek genoemd wordt.

“Het gaat juist om het met elkaar discussiëren over hoe we het beter kunnen doen, het is jammer dat politiek blijkbaar een beladen term is. In de wereld waarin je woont ben je geen figurant maar je hebt een rol. Inwoners van de gemeente Aalten hebben dus de regie en de gemeente is er om je bij te staan zodat je vervolgens zelfstandig verder kunt.”

Transparant
“De komende vier jaar hebben we nodig om de politiek weer dichterbij de mensen te brengen. Als partij zijn wij heel transparant.” Daarbij zijn de kernwoorden voor Hans: betrouwbaar, eenvoudig en dichtbij.  ”Het is belangrijk dat onze inwoners weten dat we graag die dienstbare en helpende overheid willen zijn. Het dichterbij brengen van politiek bij de mensen is een van de belangrijkste opgaven.”