Alexander van der Graaff, lijsttrekker D66 Aalten. Foto: PR
Alexander van der Graaff, lijsttrekker D66 Aalten. Foto: PR

‘De toekomst begint nu!’

Politiek

AALTEN - Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 kwam D66 na jaren van afwezigheid weer terug in de raad, met maar liefst twee zetels. De grote vraag bij lijsttrekker Alexander van der Graaff is dan ook of men dit weet uit te bouwen. Zal de kiezer ook dit jaar de partij weten te vinden om hen te belonen voor het werk van de afgelopen vier jaar? Die vraag zal op 16 maart worden beantwoord.

Door Marco van Lochem

D66 heeft zich de afgelopen vier jaar als tweemansfractie in de gemeenteraad van Aalten een vaste plek weten te verwerven. Dit, volgens D66, door het innemen van duidelijke standpunten. “Soms kritisch, maar altijd constructief.” 

Voor de komende periode heeft de fractie een verkiezingsprogramma samengesteld, waarvan men hoopt dat het de kiezer opnieuw kan bewegen zijn of haar stem op D66 uit te brengen.

Speerpunten
D66 wil zich voornamelijk richten op een drietal hoofdthema’s. Dat zijn de energietransitie en duurzaamheid, woningbouw en onderwijs, jeugd en zorg. Daarvoor pleit de partij voor een lange-termijn financiële agenda, om al die grote opgaven ook te kunnen blijven betalen.

D66 is ambitieus op het gebied van de energietransitie, maar wil vooral ook reëel zijn. ”Iedereen moet kunnen meekomen, ook mensen met een kleine beurs, daar moet de gemeente écht oog voor hebben en beleid op ontwikkelen”, aldus de lijsttrekker. “Het klimaat is een thema voor ons allemaal, daar kunnen we nu echt niet meer van wegkijken.”
CO2-uitstoot zorgt voor opwarming van de aarde, die uitstoot moet fors verminderen. “D66 wil daarom niet meer wachten en direct starten met het aardgasvrij maken van woningen, de gemeente moet dit coördineren en dat heeft vérstrekkende gevolgen.” Volgens Van der Graaff is de eerste stap isoleren, waarvoor subsidieregelingen zijn. “Isolatie verlaagt niet alleen de energierekening, maar verhoogt tevens het wooncomfort en de waarde van je huis.”
Woningbouw
Ook het thema woningbouw is belangrijk voor D66. Zorg voor meer betaalbare woningen, het makkelijker splitsen van woningen en de bouw van kleine huurappartementen voor starters en ouderen staan hoog op de agenda. “Er staat een groot aantal gebouwen leeg in onze gemeente en met enkele aanpassingen zou je daar prima een betaalbare woonruimte voor jongeren van kunnen maken.”

Onderwijs, jeugd en zorg
Van der Graaff geeft aan dat de helft van de gemeentelijke portemonnee ieder jaar op gaat aan het sociale domein. Hij vraagt zich af of het altijd duidelijk is of dat geld wel goed besteed wordt. “Ik ben dan zo benieuwd wat nu het rendement is van al die ingezette middelen op maatschappelijke ondersteuning en Jeugdzorg, dat moet veel beter meetbaar worden.”

Voor mantelzorgers bijvoorbeeld, jong en oud, moet een veel gerichtere aanpak komen. Van der Graaff weet waar hij over praat, al op jonge leeftijd droeg hij zorg voor zijn ouders en ondervond dat toen aan den lijve. Op dit moment zijn er veel kinderen die op school tussen wal en schip vallen. Volgens D66 kan een betere samenwerking tussen school, gemeente en huisarts hierin helpend zijn. Een tijdige signalering en een gemeenschappelijke inzet kan helpen dit in de toekomst te voorkomen.
Leefgenot
De permanente uitbreiding van de terrassen op de Markt in Aalten komt op het conto van D66. In het eerste coronajaar deed de partij een voorstel om die verruiming blijvend te maken en dat werd unaniem aangenomen. “Een eerste stap naar een levendiger centrum van Aalten”, aldus Van der Graaff. “Het plaatsen van een muziekkoepel waar talent uit de gemeente een podium kan krijgen, het organiseren van een streekmarkt op zaterdag en het deels autovrij maken van het centrum, zijn wat ons betreft vervolgstappen.”

Optredens in de ‘koepel’ met muziek, theater en ‘het spoken word’, het moet allemaal mogelijk worden om talent uit de gemeente letterlijk een podium te bieden, aldus de D66-voorman. ”Hiermee vergroot je het leefgenot van onze inwoners en heb je ook een aantrekkende werking op bezoekers, wat weer goed is voor onze ondernemers”, aldus Van der Graaff. “En niet alleen Aalten, ook Bredevoort en Dinxperlo verdienen zo’n koepel.” Als hij hierover vertelt, stralen zijn ogen. “Ik wil de gemeente graag geven wat ze verdient.”

Waarom stemmen?
Eén keer in de vier jaar hebben inwoners inspraak op de toekomst van de gemeente. Een unieke kans, die men volgens Van der Graaff “Niet mag laten liggen, want de toekomst begint nu.”