Jan Wijbrands en Henk Meerdink, van BBB/HMV. Foto: Bernhard Harfsterkamp
Jan Wijbrands en Henk Meerdink, van BBB/HMV. Foto: Bernhard Harfsterkamp

Henk Meerdink is nog niet klaar met de gemeentelijke politiek

Politiek

AALTEN – In de zomer van 2020 stopte Henk Meerdink na 42 jaar als gemeenteraadslid. Het grootste deel daarvan was hij voor het CDA actief. In 2014 kreeg hij twee zetels met zijn eigen partij Henk Meerdink Volksvertegenwoordiging (HMV), waarvan er in 2018 één is verloren. Voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart keert Meerdink terug als lijsttrekker van een lokale partij die bondgenoot is geworden van de Boer Burger Beweging (BBB).

Door Bernhard Harfsterkamp

Bij zijn afscheid liet Meerdink weten dat het hem pijn deed dat er geen enkele boer meer in de gemeenteraad zat. De ontwikkelingen van de laatste jaren hebben hem ‘meer dan bezorgd’ gemaakt. “De voedselproductie is van levensbelang. Boeren, tuinders en burgers zijn daar bij betrokken. Wereldwijd is er een voedseltekort. Wat nu gaande is, is verontrustend.” 

Randstadpolitiek
Zijn schrikbeeld is dat er landelijk gesproken wordt over 30% krimp van de landbouw. “Dat is Randstadpolitiek. Daar ben ik het totaal niet mee eens. Onteigenen van boeren is onbespreekbaar.” Uitgangspunt voor BBB/HMV is dat boeren voldoende ruimte houden voor voedselproductie. “Dat de grote partijen in de gemeenteraad geen boeren meer in de fractie hebben is armoede of onkunde. Boeren zijn geen onkruid. Blijkbaar is voor velen in ons land drie keer per jaar op vakantie gaan belangrijker dan drie keer per dag eten.”

‘Van krimp komt kramp’
Landbouw is niet het enige thema dat belangrijk is voor Meerdink. “We willen dat iedereen een dak boven zijn hoofd heeft en dat er warmte en licht is. Zon en wind kunnen helpen. Groen gas is een mogelijkheid. Daarom willen we geen gasvrije wijken. In de toekomst kunnen leidingen gebruikt worden voor waterstof.” De coalitie van CDA, VVD en de Progressieve Partij heeft hem zeer teleurgesteld als het gaat over woningbouw, industrie en duurzaamheid. “Het zijn draaikonten. Over woningbouw zijn ze 360 graden gedraaid. Eerst konden er 800 woningen gebouwd worden. Toen kwam de krimp en het stoplichtenmodel, want bouw was voor de leegstand. Het aantal werd door de Regio Achterhoek opeens gehalveerd. Nu mogen het er weer meer dan duizend worden. Van krimp komt kramp.”

Dat waardevol landelijk gebied is opgeofferd voor een deel van het geplande bedrijventerrein aan de westrand Aalten blijft voor Meerdink een verkeerde keuze. “Dat ging ten koste van eindeloze procedures en extra geld.” BBB/HMV kiest voor de toekomst voor nieuw bedrijventerrein aan de Hamelandroute bij Hemden. “Wel netjes in overleg met de boeren.”

Veel lokale speerpunten
De keuze van burgemeester en wethouders voor hogere windmolens in het windpark Hagewind begreep hij niet. “Deze windmolens kunnen nog vele jaren energie opwekken.” In de toekomst moet er één windmolen gereserveerd worden voor de opwekking van waterstof. BBB/HMV heeft nog meer lokale speerpunten. De leefbaarheid van de centra kan beter. De weekmarkt in Aalten wil Meerdink verplaatsen naar de zaterdag. “De doorgaande fietsroute langs de Ringweg had er allang kunnen zijn. De gemeente had die kunnen voorfinancieren.”

‘Schaersvoorde Dinxperlo moet open blijven’
De Dinxperlosestraatweg moet veiliger door oude bomen te kappen en nieuwe verderop te planten. Tweede bedrijfswoningen in het buitengebied worden gemakkelijker mogelijk en bedrijfsstarters kunnen gestimuleerd worden met een hypotheekgarantie. De locatie van Schaersvoorde in Dinxperlo moet open blijven. “We willen geen mammoetscholen.” Over een nieuwe gemeentenaam wil Meerdink nog wel praten. “Ik proef nog steeds enige reserve tussen Aalten en Dinxperlo.” Voor mantelzorgers en vrijwilligers moet er meer ondersteuning komen volgens HMV/BBB. Subsidies worden zorgvuldig verdeeld. “Het mag geen automatisme zijn.”

‘Met iedereen samenwerken, maar niet meer in een kooi zitten’
“Wij hebben geen behoefte meer aan een raadsprogramma”, zegt Meerdink. Na de verkiezingen van 2018 is dat opgesteld door alle raadsfracties. “We hebben ons best gedaan om samen Aalten te besturen. We hebben daar weinig voor terug gekregen. Alles is vooral door het CDA bepaald. Dat overkomt ons niet meer. We willen met iedereen samenwerken, maar gaan niet meer in een kooi zitten. We zijn niet links of rechts, maar een zuivere middenpartij.”

Drie voltijdswethouders zijn voldoende, aldus HMV/BBB. “Het bestuur moet klantvriendelijker. Inwoners worden niet meer van het kastje naar de muur gestuurd.” Meerdink wil af van de rapportencultuur en de onderzoeksbureaus. “Geen lange procedures, maar normale termijnen.”