Esther Diepenbroek, lijsttrekker Progressieve Partij. Foto: Marco van Lochem
Esther Diepenbroek, lijsttrekker Progressieve Partij. Foto: Marco van Lochem

Progressieve Partij kijkt vooruit!

Politiek

AALTEN - Met een nieuwe lijsttrekker gaat de Progressieve Partij (PP) de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 in. Esther Diepenbroek, raadslid in de afgelopen jaren, heeft het stokje overgenomen van Joop Wikkerink, die recent is verkozen tot ‘beste bestuurder van een kleine gemeente’. De partij hoopt dat de drie zetels die ze nu hebben in ieder geval gehandhaafd zullen blijven of worden uitgebreid. En dat Joop Wikkerink een tweede termijn als wethouder gegund is. 

Door Marco van Lochem

Diepenbroek zit momenteel thuis, aangezien ze recent bevallen is van een gezonde dochter. Dit betekent niet dat ze minder betrokken is bij de campagne van haar partij. Vanuit huis houdt ze nauw contact met partijgenoten, zodat ze op de hoogte is en blijft van de gang van zaken. Ze wil als nieuwe lijsttrekker graag een aantal zaken kwijt, waarvan zij van mening is dat die belangrijk zijn met het oog op de verkiezingen.

Verkiezingsprogramma
Het verkiezingsprogramma van de PP kan worden onderverdeeld in drie speerpunten: sociaal, groen en lokaal. Onder het kopje sociaal staat bij PP ‘fatsoenlijke zorg’ en ‘stop armoede’. Bij lokaal geeft de partij aan dat ze de kloof tussen politiek en de burgers wil verkleinen. Dit willen ze doen met onder andere een burgertop en een burgerpanel. Hiermee willen ze vernemen wat er in de samenleving speelt en de burgers betrekken bij overheidsbeleid. “De PP zegt wat ze doet en doet wat ze zegt”, zo verwoorden ze het in het verkiezingsprogramma. “Wij eisen van bestuurders dat ze transparant (open, eerlijk en te controleren) zijn”, zo gaat het verder. En met ‘geen vriendjespolitiek, of matswerk in plaats van maatwerk’ wordt dit deel afgesloten.

De PP is er voor iedereen
Esther wil er graag zijn voor de mensen die minder snel van zich laten horen als ze in de problemen zitten. “Brutalen hebben de halve wereld”, zo geeft ze aan. “Dit is een bekende uitdrukking, maar klopt die wel?”, gaat ze verder. “In mijn ogen betekent dit, dat die andere helft nog steeds van de minder brutale mensen is. Dus, eerlijk verdeeld zou je zeggen”, aldus de lijsttrekker. “Natuurlijk is het zo dat als je de weg weet, communicatief sterk bent en niet bang bent je te laten horen, je sneller gehoord en geholpen wordt. En misschien wel sneller tot het voor jou gewenste resultaat komt.”

“De PP is een sociale partij en dus willen wij er voor iedereen zijn”. Ze geeft aan dat ze ‘als raadslid er voor iedereen is’, “Maar ik wil er juist extra zijn voor de mensen die zichzelf niet onder de ‘brutalen’ scharen, om dat woord maar even te gebruiken.” Diepenbroek gaat verder: “Uit eigen ervaring weet ik hoe moeilijk het is om gehoord te worden als je met problemen zit en je niet meer weet waar je moet aankloppen voor hulp. Daarom ben ik er voor jou. Kan ik beloven je probleem op te lossen? Nee. Maar ik kan je misschien wel op de goede weg helpen. Benader me gerust als je ergens mee zit”, zo sluit ze dit thema af.

Andere thema’s
Gemeentepolitiek lijkt ver weg van de inwoners te staan, maar eigenlijk staat deze juist heel dichtbij. Het gaat over zorg voor (groot)ouders, het aanleggen en onderhouden van de wegen die elke dag worden gebruikt, het toegankelijk maken van locaties voor mensen met een beperking, het bouwen van woningen, zorgen dat de school van de kind(eren) zich ergens kan vestigen en het zorgen voor een gezonde leefomgeving. De lijsttrekker geeft aan dat “De PP staat voor kansengelijkheid, bestaanszekerheid en een gemeente waarin iedereen mee kan doen en zichzelf kan zijn. Laten we daarom de eerder genoemde uitdrukking veranderen naar: ‘We hebben allemaal de halve wereld!’ Daar zet ik mij in elk geval de komende jaren weer 100% voor in.”

Waarom stemmen?
Esther Diepenbroek is daar duidelijk over: “Want je wilt toch meepraten over onderwerpen die jou aangaan? Dat kun je doen door in te spreken als deze onderwerpen behandeld worden, maar het begint natuurlijk allemaal door één keer in de vier jaar je stem uit te brengen”, aldus Esther.

‘Jouw stem telt’
“Dit kun je doen op 14, 15 of 16 maart. Als jij dit doet, dan wil ik de komende vier jaar graag jouw stem zijn in de gemeenteraad. Jouw stem telt”, zo besluit ze.