Leo van de Linde. Foto: Annet Piek
Leo van de Linde. Foto: Annet Piek

Leo van der Linde brengt het boek Feest uit

AALTEN/BREDEVOORT - Na het uitbrengen van verschillende boeken, zoals het fotoplakboek van de Albert Heijn brengt, Leo van der Linde binnenkort het boek Feest uit. Leo: “Terugkijkend in mijn fotoarchief wordt duidelijk dat in de loop der tijden heel wat feesten hebben plaatsgevonden.” In het boek worden feesten van Aalten, Bredevoort en omgeving zowel beeldend als schriftelijk getoond. De foto’s gaan terug in de tijd naar het begin van de twintigste eeuw en lopen door tot in het heden. Het boek is mede mogelijk gemaakt door een projectsubsidie van de gemeente Aalten. Leo vertelt graag over zijn verzameling foto’s en de uitgave van het boek Feest.  

Door Eva Schipper

'Ik heb op het
moment zo'n
enkele
honderdduizenden
foto's'


Vanaf zijn zeventiende verzamelde Leo al foto’s van de omgeving. Het begon allemaal met een schoolopdracht. Voor zijn studie moest hij een verhaal maken over de geschiedenis van Aalten. “Het verzamelen van foto’s vond ik zo leuk dat ik er mee ben doorgegaan.” De hobby begon met het verzamelen van ansichtkaarten. “Om de kaarten te vinden, ging ik naar speciale verzamelbeurzen door het hele land.” Later werd de collectie foto’s ook uitgebreid met digitale foto’s. “Ik heb op het moment zo’n enkele honderdduizenden foto’s.” Een deel van de foto’s zijn door Leo zelf gemaakt. “Vroeger ging ik vaak zelf op pad om foto’s te maken, maar helaas ben ik belemmerd met lopen dus dat gaat niet meer. Daarom ben ik begonnen met het schrijven van boeken.”

'Bewust
gekozen voor
een
combinatie van
oude en
nieuwe foto's'


Het schrijven van boeken bevalt Leo goed. “Ik kan alles naar eigen idee invullen, echt alles mag ik zelf bepalen.” Het schrijven van de boeken gaat ook erg soepel, het materiaal is er namelijk al. Door het sparen van de vele foto’s heeft Leo zich in de jaren behoorlijk in de geschiedenis van de omgeving verdiept. Het boek is vormgegeven door Arjan Ligtenbarg. “Hij is graficus en heeft het boek erg goed vormgegeven.”

Het boek Feest is te lezen voor jong en oud. “Ik heb er bewust voor gekozen om een combinatie te maken van oude en nieuwe foto’s. Zo zijn de feesten herkenbaar voor alle inwoners in de omgeving.” Ook is het erg leuk om de feesten van vroeger en nu met elkaar te vergelijken. 

Het boek zal binnenkort verkrijgbaar zijn in de boekhandels Primera, Meneer Kees en Messink & Prinsen. De precieze datum van uitgave is nog niet bekend in verband met papiertekorten bij de drukkerij. “Het boek zal in een beperkte oplage gedrukt worden. Dus op is ook echt op.”